Rupert Grint is niet de enige die zijn acteercarrière niet meer uit het slop lijkt te krijgen.

Nog niet zo lang geleden schreef de Vlaamse pers dat het niet goed gaat met de Hollywoodcarrière van Rupert Grint, die lange tijd deel uitmaakte van één van de bekendste filmtrio’s ter wereld. Met zijn rol in de Harry Potter-films werd de acteur op elfjarige leeftijd meteen steenrijk en wereldberoemd. Maar na de laatste film in de reeks, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, kreeg Rupert Grint geen noemenswaardige filmrollen meer aangeboden.

Hoe dat komt, weet eigenlijk niemand. Emma Watson en Daniel Radcliffe wisten hun sterrenstatus wel te behouden, terwijl Rupert Grint volgens regisseur Martin Scorsese de meest getalenteerde van de drie was en ook Alfonso Cuaron vond hem briljant. Grint is nochtans niet de enige acteur die zich herhaaldelijk bewezen had op het witte doek, maar door één kleine misrekening plots niet meer aan de bak kwam. Ook de volgende filmsterren zagen hun carrière beëindigd nadat zij of de film waar ze in meespeelden, flopten.

Sean Connery

De Schotse James Bond schreef maar liefst twee BAFTA Awards, drie Golden Globes en een Academy Film Award op zijn naam, voordat hij in 2003 opeens voor de laatste keer op het witte doek verscheen. Dat jaar vertolkte hij de hoofdrol in de sciencefictionfilm The League of Extraordinary Gentlemen, die nog net genoeg geld opbracht, maar door critici en kijkers heel negatief ontvangen werd.

Op Rotten Tomatoes kreeg de film een score van 17% en zelfs Alan Moore, de auteur van de stripreeks waarop de film gebaseerd is, was niet tevreden over de verfilming van zijn verhaal. Critici vonden de acteerprestaties en de regie armzalig en vonden Connery’s vertolking van het personage Allan Quatermain zelfs saai.

Sean Connery was zo teleurgesteld over de film, de productie ervan en de gang van zaken in Hollywood, dat hij niet lang na het uitkomen van de prent besloot met pensioen te gaan. Er staken nog een paar geruchten de kop op over een eventuele comeback in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull in 2008 en in de 23ste James Bond-film Skyfall in 2012, maar de inmiddels 88-jarige acteur gaf aan definitief met pensioen te zijn en vertoont zich zelfs nog zelden in het openbaar.

Chris O’Donnell

O’Donnell is tegenwoordig vooral bekend als Special Agent G. Callen in de Amerikaanse televisieserie NCIS: Los Angeles. Sinds 2009 is hij het gezicht van de reeks en in 2015 kreeg hij nog een ster op de Hollywood Walk of Fame. De acteercarrière van O’Donnell zou er nochtans heel anders uit hebben kunnen zien. Nadat hij in 1992 naast Al Pacino verscheen in de dramafilm Scent of a Woman, werd hij genomineerd voor een Golden Globe en uitgeroepen tot één van de twaalf Promising New Actors van dat jaar.

Maar zijn vertolking van Robin in Batman & Robin van 1997 stak een stokje voor het rijzen van zijn ster. Hoewel de film vijf prijzen in de wacht sleepte, flopte hij zowel op financieel als op kritisch vlak. Het scenario van de film werd bespot en Batman & Robin betekende het einde van de Batman-franchise voor acht jaar. Ook Chris O’Donnell verscheen daarna twee jaar lang niet meer op het witte doek. De volgende films waarin hij meespeelde, Cookie’s FortuneThe Bachelor  en Vertical Limit kenden slechts een matig succes en er volgde opnieuw een hiaat van vier jaar in de acteercarrière van O’Donnell. Pas in 2004 kwam de acteur er weer bovenop, maar hij zou nooit meer tot de A-listers van Hollywood behoren.

Kevin Costner

Voordat Kevin Costner in 1987 naam maakte voor zichzelf met The Untouchables, was hij actief in een heel andere filmindustrie. In de jaren ’80 en ’90 schitterde hij echter in grote filmsuccessen, zoals Dances With Wolves, Robin Hood: Prince of Thieves en The Bodyguard. Met deze kaskrakers verwierf hij maar liefst zeven Oscars, een boel geld en internationale bekendheid.

Maar de sciencefictionfilm Waterworld van 1995, die Costner mee regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelde, werd een kolossale teleurstelling, die door critici bestempeld werd als de duurste flop van de eeuw. Ook The Postman van 1997 werd mogelijks nog slechter ontvangen en leverde Kevin Costner maar liefst drie Raspberry Awards op voor Slechtste Film, Slechtste Acteur en Slechtste Regisseur. Costner verloor zijn hoge status in Hollywood en zou die nooit helemaal weer kunnen herstellen.

Alicia Silverstone

Deze Californische actrice werd razend beroemd wegens haar hoofdrol in de film Clueless van 1995. Daarmee won ze onder meer een American Comedy Award en een National Board of Review Award. Door haar optredens in de videoclips van Aerosmith was ze in die tijd ook een tieneridool.

Ook haar acteercarrière werd echter de grond in geboord door haar rol in Batman & Robin van 1997. Voor haar vertolking van Batgirl en die van Emily Hope in Excess Baggage kreeg Alicia Silverstone Razzie Awards toegekend, waarna ze nog in enkele films en series verscheen, maar die bleven relatief onbekend bij het grote publiek.

Demi Moore

Demi Moore was in de jaren ’90 enorm gegeerd in de filmindustrie en werd in 1996 zelfs de bestbetaalde actrice van Hollywood. Voor haar hoofdrol in Striptease kreeg ze 12,5 miljoen dollar uitbetaald, het hoogste bedrag dat in die tijd aan een actrice werd uitgegeven voor een filmrol.

Helaas voor Demi Moore werd die film ook het dieptepunt van haar carrière. Striptease won maar liefst zes Razzies, waarvan er één naar Demi Moore ging voor Slechtste Actrice. Ook andere critici boorden haar acteerprestaties de grond in, waarna ze een lange pauze inlaste in haar acteercarrière. Haar volgende filmprojecten werden geen grote successen en haar carrière zou nooit meer dezelfde zijn.

Mike Myers

Deze Canadese acteur, komiek, scenarioschrijver en filmproducer was in de jaren ’90 en 2000 enorm populair wegens zijn rollen in films en series als Wayne’s World en Austin Powers. Maar de romantische komedie The Love Guru uit 2008 zorgde ervoor dat Mike Myers bijna uit de spotlights verdween.

Myers kreeg er maar liefst drie Golden Raspberry Awards voor toegekend, voor Slechtste Film, Slechtste Acteur en Slechtste Regisseur. De vulgaire, flauwe grappen in de film en de haast racistische weergave van sommige personages werden hem niet in dank afgenomen en zorgden ervoor dat hij nadien nog slechts een paar kleine rolletjes en voice-overs aangeboden kreeg.

Halle Berry

Deze Amerikaanse schone was de allereerste gekleurde actrice die een Oscar won in 2001. Ook won ze nog 25 andere acteerprijzen, waaronder een Golden Globe en een Emmy Award.

Een paar jaar later deed Halle Berry echter mee in de superheldenfilm Catwoman, die vier Razzies kreeg en door veel critici beschouwd wordt al de slechtste film die ooit gemaakt is. Halle Berry kreeg een Raspberry Award voor Slechtste Actrice en één van de journalisten vond zelfs dat ze haar Oscar van 2001 terug moest indienen als straf voor haar erbarmelijke acteerprestatie in Catwoman. Sindsdien ziet Halle Berry zich genoodzaakt kleinere filmrollen aan te nemen in films en series.

Hayden Christensen

In 2002 werd Hayden Christensen, toen negentien jaar oud, gecast om Anakin Skywalker naar het witte doek te brengen in Star Wars: Episode II: Attack of the Clones. In 2005 nam hij die rol terug op in Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith. Christensens acteerprestaties in beide films werden door filmcritici gemengd ontvangen. Hoewel hij genomineerd werd voor drie Saturn Awards, waren er anderen die niet te spreken waren over Anakins script en bijgevolg over de neerzetting van het personage. Vooral de romantische scène met Natalie Portman werd door hen de grond in geboord.

Na Christensens verschijning in Revenge of the Sith, gaf hij het acteren een tijdje op. Hij verklaarde dat dit zijn eigen beslissing was en dat die niets te maken had met de kritiek die hij te verduren kreeg. Niet veel later keerde hij terug naar het wereldje en sindsdien speelde hij nog mee in een aantal films en richtte hij samen met zijn broer een klein productiehuis op.

Elizabeth Berkley

Elizabeth Berkley was in de jaren ’90 een opkomend talent in de televisiewereld en was vooral bekend vanwege haar rol van Jessie Spano in de serie Saved by the Bell. In 1995 werd ze gecast om de hoofdrol te vertolken in Showgirls, een big-budget film waarvan verwacht werd dat het een groot succes zou worden. Zelfs Charlize Theron dong voor het maken mee naar de hoofdrol.

Het erotische drama werd echter een gigantische flop. Critici vonden dat de film vol onnodige naaktheid, vreemde plotwendingen en vreselijke acteerprestaties zat. Berkley’s impresario liet haar vallen en andere grote impresario’s in Hollywood namen de telefoon niet meer op. Berkley verloor haar status als leading lady in de filmindustrie en kreeg alleen nog maar kleine filmrolletjes toegewezen.

Jake Lloyd

Jake Lloyd was een kindsterretje dat naam voor zichzelf gemaakt had met zijn rol als Arnold Schwarzeneggers zoon in de komische kerstfilm Jingle All the Way. In 1999 nam hij de rol van de jonge Anakin Skywalker op zich in Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. Ook zijn vertolking van het personage werd met gemengde gevoelens ontvangen. Hij kreeg er bijvoorbeeld de Young Artist Award voor Beste Bijrol voor, maar werd tevens genomineerd voor de Razzie van Slechtste Bijrol.

De negenjarige Lloyd werd op school zelfs gepest voor zijn neerzetting van Anakin Skywalker. In 2001 keerde hij het acteren dan ook de rug toe, hoewel hij de rol van de jonge Anakin nog wel op zich nam voor het maken van vijf Star Wars-videospelletjes.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught