Een Roemeen die onbekende zwevende voorwerpen spot in Ninove?

Wel, het kon eens een goedgeplaatste grap geweest zijn van zijn landgenoten, want de ADIFO-drone is volledig van Roemeense makelij.  ADIFO staat in dit geval voor All-Directional Flying Object. Die naam is niet lukraak gekozen, daar de vliegende schotel moeiteloos van richting verandert, tolt en draait, en zelfs ondersteboven kan vliegen. Dit dankzij de vier propellers en twee jets aan de achterzijde voor extra stuwkracht.

Technici en ingenieurs Razvan Sabie en Losif Taposu van het Roemeense lucht- en ruimtevaartinstituut willen met hun drone een revolutie ontketenen binnenin de luchtvaart.

De vorm van de drone is helemaal niet geïnspireerd door onze fascinatie voor het buitenaardse leven, integendeel zelfs. De Roemenen bestudeerden de gestroomlijnde vinnen van dolfijnen en bootste deze vorm na waardoor de ADIFO in essentie namelijk één grote vin is. Dit minimaliseert de luchtweerstand, waardoor de efficiëntie en de snelheid van het ding een flinke boost krijgen.

De ADIFO in onderstaande video is nog maar een onbemand, op afstand bestuurbaar, 1,2 meter breed prototype. De Roemenen hopen met hun uitvinding de nodige geldschieters te lokken om in de verre toekomst gelijkaardige toestellen te ontwerpen, maar groot genoeg om bemanningsleden te vervoeren.

Kotszakjes niet inbegrepen.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."