In 1990 namen twee wandelaars zes foto’s die niemand mag zien.

Op 1 januari 2021 zou men een dossier – met daarin zes foto’s van een onverklaarbaar vliegend voorwerp boven de Schotse Hooglanden – vrijgeven, maar de overheid heeft beslist om dat pas in 2072 te doen. Als goedmakertje werd een aangepaste tekst uit het dossier en een onduidelijke fotokopie van één van de foto’s openbaar gemaakt. De identiteit van de wandelaars die de foto’s namen, blijft geheim.

Het dossier zou zes kleurfoto’s bevatten – genomen in 1990 – van een voorwerp van ongeveer 30 meter lang – in de vorm van een diamant – dat boven het dorpje Calvine zweeft. De foto’s zijn genomen door twee wandelaars van Perth die het metalen tuig gedurende 10 minuten relatief laag boven de grond zagen zweven, alvorens het verticaal opsteeg en verdween. Zij beweren bovendien dat militaire jets een aantal keren extreem laag bij het voertuig passeerden.

UFO-onderzoeker Nick Pope is erin geslaagd om de wazig kopie van de foto te bewerken tot een duidelijk beeld. “Ondanks een intens onderzoek, zijn we er niet in geslaagd om definitieve verklaring te ontwikkelen voor wat men in Calvine heeft gezien”, aldus Pope. “Het is frustrerend dat men informatie achterhoudt van wellicht de belangrijkste UFO-waarneming van dat decennium. Tegen de tijd dat men het dossier vrijgeeft, zullen de getuigen al overleden zijn.”

Pope stelt zich dan vraag wat de overheid probeert te verbergen.

Nick Pope is een freelance Britse journalist en mediacommentator. Voor hij onderzoek deed naar de X-files van de Britse regering, was hij een werknemer bij het Ministerie van Defensie van die Britse regering (van 1991 tot 1994). Pope had een breed scala aan taken voor het ministerie van Defensie met betrekking tot niet-operationele RAF-activiteiten.