Onze hoogsteigen Vlaamse regering ging de energiefactuur aanpakken. Dat hadden we sommige politici tijdens de campagne schuimbekkend horen verkondigen.

Vervolgens kwamen die Vlaamse rakkers met een regeerakkoord van zo’n driehonderd pagina’s op de proppen. In het luik ‘energie’ nam men maar liefst, we hebben het geteld, acht keer het woord energiefactuur in de mond. Het codewoord daarbij is vooral dat de energiefactuur niet mag stijgen. En wij naïevelingen dachten dat die moest dalen. Blijkbaar zullen de prioriteiten van ons lieftallige Zuhal, de nieuwe minister van Energie wiens inkijk we in 2015 nog op de gevoelige plaat mochten vastleggen, toch niet bij een factuurdaling liggen. De onze wel. En om je daarbij te helpen, leggen we uit hoe je zelf energiecontracten vergelijkt. Want zo kan je wél besparen.

Een vaste of een variabele prijs

Bij de meeste energieleveranciers heb je de keuze tussen een vaste en een variabele prijs. Kies voor een vaste prijs als je zekerheid wilt. Een variabele prijs is dan weer een optie voor zij die geloven in dalende energieprijzen. Lees dan vooral het Vlaams regeerakkoord niet.

Daarnaast let je natuurlijk ook op de prijs van de energieleverancier. Hierbij moet je de prijs van energie vergelijken op zowel de korte als op de lange termijn. Want vaak lijken talloze welkomstbonussen en tijdelijke kortingen het energiecontract voordeliger te maken dan dat het in werkelijkheid is.

Groene stroom of grijze stroom

Elke leverancier bengelt tussen groene en grijze stroom. Bij groene stroom gaat het om windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales. Dat is de stroom waar wereldverbeteraars als Anuna De Wever nat van worden. Daartegenover staat dan weer de grijze stroom die onder andere afkomstig is van kerncentrales. Oftewel: de stroom waar een andere De Wever gek van is. Meestal biedt elke energieleverancier een mix aan tussen groene en grijze stroom, dit kan je dan weer nagaan via de Groencheck van het VREG.

Ben je een groene rakker, kies dan voor een energieleverancier die vooral inzet op groene stroom. Brengen Fukushima en dode dino’s nostalgische gevoelens naar boven? Dan is grijze stroom jouw oplossing. Of kies gewoon je favoriete De Wever. Dat is net zo eenvoudig.

Duur van het energiecontract

Hou ook rekening met de contractduur. Enerzijds zijn er de contracten met een onbepaalde duur. Hiervan weet je niet wanneer het contract afloopt, maar toch kan je deze contracten uiteraard opzeggen. Een beetje zoals lidmaatschap bij de Europese Unie. Daarnaast zijn er contracten van bepaalde duur. Het gaat dan om contracten van één, twee of drie jaar. Hoe langer het contract loopt, hoe langer je zeker bent van de vaste prijs. En dat is het grote verschil, maar eigenlijk kan je ook energiecontracten met een vaste duur eenvoudig opzeggen. Die vaste duur is dus ook wel heel fictief. Laten we bij dit geval dan de Zweedse coalitie als voorbeeld nemen, dat was zogezegd ook voor een bepaalde duur.

Wil je langdurig zeker zijn van een vaste prijs? Kies dan ook voor een vast contract met een langere looptijd. Anders maakt het weinig uit.

Belastingen, heffingen en taksen

Ten slotte bevat elke energiefactuur naast de kostprijs voor energie ook diverse heffingen en taksen. Die zijn bij elke leverancier identiek en worden door de overheid opgelegd. Daarover valt niet te onderhandelen, of je moet met een geel hesje Brussel kort en klein slaan. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Voor wie in België tops over energie en prijzen wil vergelijken, die kan terecht op deze site van de overheid.

(Geschreven door Danny)