Flink pompen in de sportschool is niet altijd voldoende. Je kunt elke dag de workouts van ‘The Rock’ volgen, maar als je niet eet om voldoende spiermassa aan te maken dan ga je dat sterke lichaam ook niet krijgen.

Spiermassa opbouwen is veel meer dan alleen hard knallen in de sportschool, want jouw lichaam heeft ook voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen herstellen. Bekijk het als een auto: de auto kan er nog zo goed uitzien maar als je er geen brandstof in stopt dan heb je er nog steeds weinig aan.

Waar moet je wat betreft voeding dan op letten?

Allereerst moet je vooral zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt om te zorgen dat je ook echt hard kunt knallen in de sportschool. Train je bijvoorbeeld 3 of 4 keer per week? Dan kan het zijn dat je na 2 tot 3 weken helemaal uitgeput bent. Dit houdt in dat je niet voldoende energie hebt om de harde krachtsessies door te zetten.

Die energie haal je natuurlijk uit voeding. Want voeding is uiteindelijk de reden dat jouw lichaam goed kan functioneren. Als je echt grote spieren wilt krijgen dan moet je een goed voedingspatroon uitzoeken. Een koolhydraatarm dieet kan bijvoorbeeld helpen om gewicht te verliezen, maar als je spieren wilt kweken dan heb je simpelweg koolhydraten nodig.

Hoe ziet zo’n voedingspatroon eruit?

Allereerst moet je een goed onderscheid maken tussen voeding die energie oplevert en voeding die ook echt gezond voor je is. Je kunt een week lang op Snickers leven, omdat dit voldoende energie geeft, maar uiteindelijk haal je hier weinig echte voedingsstoffen uit. Voor spiermassa ben je vooraf aan de training op zoek naar voeding met koolhydraten en een goed aantal eiwitten.

Na de training wil je juist vooral eiwitten en een goed aantal koolhydraten. Eiwitten helpen de scheurtjes in de spieren te herstellen die tijdens de training ontstaan. Door deze scheurtjes te repareren, ontstaat er meer spiermassa. Daarnaast heb je ook voldoende energie nodig om daarna gewoon goed te functioneren. Je wilt niet 2 uur op de bank liggen na een stevige workout, vooral als je in de ochtend traint.

Voeding zoals noten, fruit en een gematigde hoeveelheid granen zijn goed voor koolhydraten. Zuivel, eieren, vlees, vis en groenten zijn daarnaast ideaal om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Vooraf aan de training richt je op een verhouding van 1:2 tot 1:3 met eiwitten tegenover koolhydraten. Na de training wil je juist 1:2 tot 1:3 met koolhydraten tegenover eiwitten. Let daarbij ook op jouw vetinname. Vet is niet erg, als je maar een beperkt aantal verzadigde vetten binnenkrijgt. Onverzadigde vetten zijn beter voor jouw lichaam.

(Geschreven door Danny)