Deze zeer bijzondere Mercedes gaat weldra onder de hamer (foto’s)

Waarschijnlijk gaat het hier om de best bewaarde Gullwing die er op onze planeet te vinden is.

Bij Mercedes wilden ze in de jaren vijftig iets heel bijzonders maken. Namelijk een sportwagen die geschikt was voor de openbare weg, maar waar ook prima mee te racen viel.

Zo ontstond de Mercedes 300SL, die omwille van zijn aparte deuren al snel de bijnaam Gullwing kreeg. Die deuren hadden trouwens een functie: het buizenframe dat de carrosserie droeg, was bijzonder licht maar vereiste een hoge deurdrempel. SL staat dan ook voor Super Leicht: de 300 SL zette, rijklaar met alle vloeistoffen, slechts 1.295 kilogram op de weegschaal.

Op technisch vlak was de 300SL zijn tijd ver vooruit. Het motorblok kwam uit de Mercedes 300 Sedan, maar werd aangepast. De carburateurs werden onder andere vervangen door een injectiesysteem. Jawel, de Gullwing was de allereerste auto ooit met directe injectie. Met de 215pk aan boord haalde de auto ruim 250 km/u: een hele prestatie voor die tijd.

Voor welke tijd precies, zo vraagt u zich af? Wel, tussen 1954 en 1957 werden er bijna 1.900 Gullwings gebouwd. Van het laatste productiejaar wordt er nu eentje geveild.

De eerste eigenaar van de wagen overleed in 1967. Zijn nabestaanden schonken zijn autoverzameling – deze Benz inclusief – aan het Henry Ford Museum. Die konden met de Mercedes natuurlijk niks doen en daarom ging de auto naar het ACD Automobile Museum. Daar staat hij sinds 1968.

De auto heeft 36.375 mijl op de teller. Die lage stand is niet zo verwonderlijk: sinds 1968 staat hij namelijk stil.

De auto wordt op zaterdag 7 april geveild bij RM Sotheby’s. Verwacht wordt dat hij tussen de 1 en 1.3 miljoen dollar – 814.000 à 1.050.000 miljoen euro – zal opleveren. Dat is een heleboel geld, maar het is dan ook een 300SL die in originele, niet-gerestaureerde topconditie is.

1

Image 1 of 21

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More