Er werden slechts twee exemplaren gemaakt van deze vierwieler.

In 1957 kreeg Michelotti, een koetswerkbouwer in het Italiaanse Turijn, een Jaguar XK 140 binnen die compleet in de kreukels was gereden. De vraag van de eigenaar? “Maak er maar wat van. Maar ik wil nu een carrosserie in Italiaanse snit.” Zoiets hoefde u geen twee keer te zeggen tegen Michelotti natuurlijk: hij ging onmiddellijk aan de slag. Het resultaat was een bijzonder stijlvolle coupé. Om de auto even snel te maken als hij eruitzag werd de originele, 193pk sterke motor vervangen door een krachtbron uit een 223pk sterk exemplaar uit de Jaguar C-Type. Nadien bouwde Michelotti op aanvraag nog een identiek exemplaar.

Een daarvan werd recentelijk gevonden in een Gentse schuur. Naar verluidt had de eigenaar het tijdelijke voor het eeuwige gewisseld, had hij geen erfgenamen en was er niemand op de hoogte van het bestaan van die schuur: vandaar dat de Jaguar in Italiaans jasje er nog ‘even’ gestaan heeft.

Op 13 mei zal de auto geveild worden bij Bonham’s in Monaco. De veilingmeester verwacht er niet al te veel van: zo’n 10.000 à 20.000 euro om precies te zijn. De auto is niet meer in bijster goede staat en – misschien nog wel belangrijker voor de waarde ervan – de volledige historiek van de vierwieler ontbreekt.

Op de eerste foto’s ziet u de Michelotti-Jaguar in betere tijden, daarna hoe-ie in Gent aangetroffen werd.

1

Image 1 of 26

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.