Di Rupo legt een bom onder de federale regering.

PS en sp.a willen niet federaal gaan met N-VA én Open VLD. Het is ondertussen een trend geworden dat Vlaamse partijen zich braafjes aansluiten bij de standpunten van hun Waalse broers en zussen. Eerder mocht Groen Ecolo volgen toen die van tafel gingen, nu sluit sp.a zich aan bij de clowneske verklaring van Di Rupo die eerder deze week al riep “C’est nee, nooit, never.”

Di Rupo bedoelde met deze (weer goed gevonden) onliner dat hij geen zin heeft de ‘Zweedse coalitie te depanneren’. Sp.a sluit zich daar vandaag braafjes bij aan, ondanks het feit dat ‘het duo’ Vande Lanotte en Reynders net nog aankondigden een paars-gele coalitie te onderzoeken zijnde; N-VA, MR, CD&V en Open VLD aangevuld met PS en sp.a . Groen was toen met Ecolo overboord gegooid.

Toch nog een partij te veel aan tafel voor de ‘rooien’. Ze willen de liberalen nu lozen. ‘Het duo’ daarentegen, dat ook al vond dat we met teveel waren, wilde eerder sp.a of CD&V dumpen.

Nu goed. “Wij gaan federaal niet regeren met N-VA én Open VLD” klinkt het bij de socialisten. Eerder werd gemeld dat PS en N-VA elkaar in de ogen hadden gekeken. Ze staan nu weer rug aan rug.