2019 was rampenjaar voor de Antwerpse diamantsector.

Antwerpen is nog altijd het centrum van de wereld voor de verkoop van ruwe diamant, maar er werd vorige jaar ‘slechts’ voor 17,2 miljard dollar verhandeld, wat een daling is van 26 procent ten opzichte van 2018. De totale handel in diamanten bedroeg 37 miljard dollar, 20 procent minder.

De terugval is een wereldwijd fenomeen: van mijnproducenten en diamantbewerkers tot juweliers, overhal gingen de handelscijfers in een vrije val. Volgens Ari Epstein, CEO van het Antwerp World Diamond Centre, is de crisis te wijten aan de geopolitiek instabiliteit. Hij ziet niet geen verbetering voor 2020 zolang de economische onrust blijft bestaan. Het klettert te veel tussen China en de Verenigde Staten op handelsgebied. Samen met Hong Kong – waar de situatie ook al een tijdje heel labiel is – zijn zij de belangrijkste afnemers van geslepen stenen. Hoewel de handel in diamant big business is, blijft het een product van emoties. Antwerpen hoopt dan ook dat het consumentenvertrouwen weer zal stijgen.

Merkwaardig is de vaststelling dat vooral het kleinere karaat minder werd verhandeld. Met andere woorden, de crisis treft niet het grote geld, maar het is de middenklasse die klappen krijgt.