Ziek worden in een vliegtuig komt niet alleen van de airco.

Je hoort het wel vaker dat mensen klagen dat ze ziek worden tijdens een vlucht. De City University van New York wilde wel eens weten wat daar de oorzaak van is en deed een grondige studie. De resultaten zijn verbijsterend. Het water dat men bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als drinkbaar aanbiedt, is vaak zo vervuild dat je er ziek van wordt.

De universiteit onderzocht tussen 2012 en 2019 het drinkwater van 23 grote en regionale Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Slechts 3 maatschappijen slaagden in de test, de anderen bieden water aan dat eigenlijk niet bruikbaar is voor menselijke consumptie. Alle maatschappijen waren in het verleden al op de vingers getikt, maar hadden met de resultaten niet veel aangevangen. Dat komt wellicht omdat er niet echt sancties bestaan om de luchtvaartmaatschappijen te corrigeren.

In alle gevallen, behalve bij de maatschappij Piedmont, werd de E. Coli-bacterie aangetroffen. De E. Coli-bacterie is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. In de volksmond wordt zij ook wel eens de kak-bacterie genoemd. Niet alleen omdat ze in onze ontlasting woont, maar ook omdat ze bij inname diarree en darmklachten veroorzaakt. Het onderzoek gebeurde in Amerika, maar we nemen aan dat de toestand aan de ander kant van de oceaan vergelijkbaar is, zeker op vluchten die tropische bestemmingen aandoen.

De onderzoekers raden reizigers nu aan om voor alle veiligheid de handen niet meer te wassen in de toiletten en dat voortaan te doen met reinigingsdoekjes die je zelf meeneemt in de handbagage. Koffie en thee worden afgeraden. Een goede Whisky daarentegen kan geen kwaad.