“Dit gaat de buren wakker maken.”

Het verhaal maakt allemaal niet veel uit. Niet te veel moraal, veel geweld, geen liefdesontwikkelingen (maar wèl een mooie vrouw) en computers. En zo wordt Die Hard 4.0 de fantasie van elke nerd fan van actie.

Bruce Willis is op zijn 52ste nog altijd jiepejahe-motherfucker John McClaine. Hij mag dan een paar jaartjes ouder zijn,  een hele colonne foute jongens moet het tegen hem afleggen. Hij achtervolgt ze in de auto, schiet ze op ingenieuze wijze neer, trapt ze helemaal in de vernieling en plet ze met behulp van een SUV.

Ontsnappingen uit liftschachten, ruimtes met ontploffende bommen en auto’s met boeven: het is allemaal geen probleem voor McClane. Niet realistisch? Nee, dat is het inderdaad niet. Maar daar gáát het ook niet om. Bij een Die Hard-film wil je gewoon actie zien en die heerlijk cynische opmerkingen horen.

McClane blijkt een echte familieman te zijn die weliswaar graag boeven vangt, maar niet ten koste van zijn geliefde dochter (die bovendien héél veel weg heeft van haar papa).

VTM / 25 april, om 22:00 – 00:15 : ‘Die Hard 4.0’