Het schepencollege van Houthalen wijzigt schoorvoetend de halal-regels in het dienstencentrum van het OCMW.

De reden dat alleen halal werd geserveerd en alcohol was verdwenen,  is dat men de drempel zo laag mogelijk wilde houden voor de bewoners van een multiculturele wijk. Met andere woorden: de Vlamingen moesten zich maar aanpassen aan de islamitische gebruiken om de spreekwoordelijke moskee in het midden houden.

Oppositiepartij BUUR legde het probleem op de tafel van het schepencollege. N-VA, die met één zetel in het college vertegenwoordigd is, dreigde met ontslag.

Burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) kwam met een compromis, maar liep op halal-eieren toen hij het besluit van het schepencollege kenbaar maakte. “Ja, we gaan wél alcohol serveren. Vrijblijvend voor wie wil. Er zullen meerdere maaltijden ter beschikking worden gesteld. Halal of geen halal. Het moet kunnen dat mensen inderdaad vrijblijvend kiezen.”

Het lijkt wel of het schepencollege ergens bang voor is door zo ûbervoorzichtig de woorden te wikken en te wegen en er telkens ‘vrijvlijvend’ bij te vermelden. Maar ze trekken de paraplu helemaal open als ze besluiten: “We voeren uit wat oppositiepartij BUUR aanhaalde.”

OCMW-voorzitter Göksal Kanli was na buurtonderzoek voor de regel om enkel halalmaaltijden aan te bieden en geen alcohol te serveren. Hij baseerde zich daarvoor op het onderzoek van van Mustafa Aytar (sp.a) die toen OCMW-voorzitter was.

En nog niet weten wie de beslissing nam en waarom? Misschien dat het schepencollege het vrijblijvend even kan vragen bij het OCMW.