Marc Ching liegt zijn hele leven aan mekaar.

Beroemdheden als Matt Damon en Joaquin Phoenix noemden Marc Ching “een engel op aarde”. Ching was de chouchou van de celebs en kind aan huis bij menig silicone-beauty. “De beste ziel met de allerbeste intenties” werd hij genoemd. Want Ching zette zich in voor het dierenleed en haalde miljoenen op met beelden van verbrande honden. Gruwelijke video’s van honden die worden opgehangen, gemarteld en levend verbrand, raken nu eenmaal meteen het hart van rijke Amerikanen. Slechts centimeters scheiden het hart van de portefeuille en Ching liet zich volgaarne bedienen in het belang van het gekwelde dier.

De krant Los Angeles Times komt nu echter met een getuigenis waaruit blijkt dat Ching nogal losje met de waarheid omspringt. De krant is in het bezit van de ruwe beelden en die blijken alles behalve ‘toevallig’ te zijn geschoten. Ching beweert dat hij toevallig de slachting passeerde en filmde. Maar op de nieuwe beelden is te zien hoe de hond eerst uit de kooi wordt gehaald, over de markt wordt gesleept, wordt opgehangen en verbrand. Goed voor zeven minuten gruwel.

Bovendien is er een pijnlijk detail aan het einde van de tape waneer de slager beide duimen opsteekt naar de camera. Diezelfde slager die nu aan de krant vertelt dat Ching hem betaalde om de hond op te hangen en te verbranden.

Ching ontkent natuurlijk en beschuldigt rivaliserende dierenactivisten ervan om een val te hebben opgezet. Een vreemde redenering dit het ‘toeval’ van de video niet verklaart.

Mister sympatico valt behoorlijk van zijn voetstuk als ook blijkt dat er wat onregelmatigheden met de bankrekeningen van het goede doel zijn, maar vooral omdat zijn sterk verhaal over hoe hij dierenactivist is geworden nogal wat dichterlijke vrijheden bevat.

Ching zou elf maanden in eenzame opsluiting in de gevangenis hebben gezeten, waar hij op een dag het bezoek van een mier kreeg. Het dier mocht een hapje van zijn brood nemen. Binnen anderhalf uur zaten er duizenden mieren in zijn cel. “Voor het eerst sinds zó’n lange tijd had ik weer contact, met iets of iemand”, aldus Ching?

Jammer genoeg voor Ching laten de gevangenisautoriteiten in Californië weten dat ze niets weten van eenzame opsluiting. Wat ze wel weten, is waarom Ching achter de tralies vloog. De Aziatische engel werd veroordeeld voor een “gruwelijke” en “uitgekiende” misdaad waarbij hij met handlangers een man die 60.000 euro had gestolen tijdens een ripdeal aan zijn handen bond, om in een hotel zijn broek uit te trekken en de man lange tijd af te ranselen. Hij kreeg negen jaar cel voor ontvoering en mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg .

“Je kan misschien wel eens een keertje iemand beet nemen, maar je kan niet heel de tijd iedereen beetnemen.“ (Bob Marley)