Oppassen de volgende keer als u de kwaliteit van uw pils omschrijft als paardenpis of lauw slootwater, want het kan wel eens de waarheid zijn.

We produceren per dag wel 140 liter afvalwater en met een gemiddelde snelheid van 4 meter per seconde stroomt het door het riool naar een zuiveringsinstallatie. Maar in Zweden gebruiken ze nu een deel van dat rioolwater om een lekker schuimend biertje te brouwen. De Zweedse brouwerijen Nya Carnegiebryggeriet, Carlsberg en de Swedish Environmental Research Authority (IVL) lanceerden namelijk een nieuwe pils die wordt gebrouwen met gerecycleerd afvalwater.

Even verder lezen voordat u spontaan begint te kokhalzen, want het water wordt wel degelijk grondig gereinigd. PU: REST, zoals het biertje heet, moet het bewustzijn om duurzaam en veilig drinkwater te creëren vergroten. De Zweedse bevolking is één van de meest milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Ruim 99 procent wordt er gerecycleerd. Er blijft simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie en het land ziet zich dan ook genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren. Nu willen ze ook het rioolwater aanpakken.

De bevolking dronken voeren door naar toilet te gaan, het is eens weer iets anders.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."