Meer dan 13 miljoen bezoekers van ’s werelds meest succesvolle reisgids Lonely Planet mochten via de website een stem uitbrengen van hun favoriete vakantiebestemming.

Een klein land vol ongerepte tropische stranden, 2.000 jaar oude tempels, vriendelijk lachende inwoners, kuddes wilde olifanten, heerlijk eten en ’s werelds beste surfplekken eindigde netjes bovenaan. Het land werd lang overgeslagen door de internationale reiswereld, maar eindelijk krijgt Sri Lanka de erkenning die het verdient.

De naam betekent dan ook letterlijk ‘prachtig eiland’. Door oorlogen, conflicten in het land en natuurrampen hebben veel toeristen de locatie links laten liggen, maar de laatste jaren is er een flinke ommekeer gebeurd.  Het land dat net iets kleiner is dan Ierland kent meer UNESCO-sites dan landen die tien keer groter zijn.

Sri Lanka is één en al cultuur en geen enkel strand zal je in deze top tien terugvinden. Je kan er ongestoord surfen en duiken en daarna backpacken richting binnenland waar de wereldberoemde  theeplantages, rijstvelden en regenwouden op je wachten om verkend te worden.

Als je de reis zelf organiseert, dan vallen de kosten best wel mee. Je kan al voor zo’n 600 euro op en neer vliegen naar de hoofdstad Colombo. De kosten voor het levensonderhoud, een bezoek aan een restaurantje of het openbaar vervoer zijn een pak goedkoper dan bij ons..

Het prachtige aan Sri Lanka is dat het land altijd gevrijwaard geweest is van massatoerisme, iets waar ironisch genoeg door deze erkenning misschien verandering in kan komen. Laten we hopen van niet. 

En omdat een beeld nu eenmaal meer zegt dan duizend woorden, laten we je even apegapen naar volgende dronebeelden. Vergeet ons geen kaartje te sturen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."