Ben je een verzamelaar van zeer excentrieke en zeldzame bieren en er mag een Belgisch tintje aan hangen?

Wel, dan hebben wij de Heilige Graal der Bieren voor jou, eentje met poten en staart zelfs. Tien jaar geleden werd een uniek biertje geproduceerd door de Schotse brouwer BrewDog genaamd The End of History. Een zeer toepasselijke naam, want na het ledigen van een fles gaan de lichten ook meteen uit, dankzij het alcoholgehalte van 50%.

Dit hoog percentage werd bekomen door keer op keer te ijsbocken.  Dit is een proces waarbij het bier wordt ingevroren en het ijs verwijderd, waardoor er minder water in het bier zit en zo het alcoholgehalte hoger wordt. Het Belgisch geïnspireerde biertje werd gebrouwen met brandnetels uit Schotse Hooglanden en verse jeneverbessen.

Op zich al zeer straf, maar dat is niet wat The End of History zo speciaal maakt. Hier telt niet alleen de inhoud maar ook zeker en vast de verpakking. Want de bierfles lijkt namelijk in de strot geduwd te zijn van een eekhoorn, hermelijn of ander knaagdier. Even wachten eer je meteen de noodlijn verwittigt van GAIA, want het gaat hier om opgezette beestjes die door een getalenteerde taxidermist zijn bewerkt. De dieren waren niet speciaal voor dit bier om het leven gebracht, maar waren op voorhand al ‘road kill’ en bestemd voor de eeuwige jachtvelden.

Elk van de flessen werd geleverd met een eigen certificaat dat het dier echt is en kostten destijds 750 euro per fles. Maar dat was toen. Ondertussen is het bier een zeer gewild verzamelobject onder de liefhebbers en mocht je er nog eentje vinden, kan het je online liefst 20.000 euro opleveren.

Of…je weet wat doen, als je nog eens wat ratten betrapt in je dierbare bierkelder.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."