Ze had heel wat voor- én tegenstanders. Nu heeft ze nog meer voor- maar vooral tegenstanders.

De zwarte Amerikaan George Floyd liet in Amerika het leven bij een hardhandige arrestatie door een blanke agent. Zoiets houdt natuurlijk de gemoederen bezig. Hier en daar werden vreedzame protestacties georganiseerd, die stilaan uitgroeiden tot heuse plunderpartijen door linkse mensen, rechtse mensen, averechtse mensen, wit, zwart en al wat daartussen ligt.

Ook in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam werd een protestactie georganiseerd. Er werden tekens op de grond aangebracht die de nodige social distance moesten aantonen, en betogers mochten enkel deelnemen met een mondmasker op hun snoet. Er werden enkele honderden deelnemers verwacht…

Maar dat werden er uiteindelijk enkele duizenden. Van social distance was natuurlijk geen sprake meer met al dat volk: er was simpelweg geen plaats om afstand te houden.

Op zo’n moment verwacht je natuurlijk dat de burgemeester in actie schiet, en de politie de opdracht geeft om bepaalde dingen te ondernemen zodat die anderhalve meterregel – die ook bij onze noorderburen geldt – alsnog kan gehandhaafd worden.

Die burgemeester, dat is Femke Halsema. Zij begon haar politieke carrière bij PvdA, maar zit sinds 1997 bij de GroenLinkse club.

Maar Halsema, die zag geen enkele reden om de demonstratie uit te dunnen of te ontbinden. “Daarvoor is deze demonstratie té belangrijk”, klonk het. En om haar woorden kracht bij te zetten, ging ze mee demonstreren… zonder mondkapje. Nu waren er wel meer betogers zonder mondkapje te bespeuren, maar van zo’n burgemeester zou je toch mogen verwachten dat zij het voorbeeld geeft.

Dat maakt haar een heldin voor sommigen, een domme geit voor anderen. Ook in Nederland heeft men de grootste moeite gehad om de pandemie in te dammen. Ook daar moesten middenstanders zich strikt aan de regels houden, net als de rest van de bevolking, of ze werden beboet. En dan komt er daar een linksgroen kalf zeggen dat demonstreren even belangrijker is dan coronamaatregelen. Om er nog maar over te zwijgen wat voor middelvinger deze actie is naar het zorgpersoneel toe.

Maar ach, als er weldra een tweede golf aankomt, dan zullen ze het wel op de kustgangers steken zeker?

 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.