Je twijfelt nog of investeren in whisky wel een goede keuze is?

Wacht tot je hoort hoeveel deze vijftig jaar oude fles Yamakazi waard is.

Wie ‘whisky’ zegt, die denkt waarschijnlijk aan Ierse of Schotse destilleerderijen. Maar ook in Japan weten ze van wanten.  De vijftig jaar oude, in 2011 gebottelde, Yamazaki  50 single malt die in Taipei  werd afgehamerd, bracht een recordbedrag van – omgerekend – zo’n 363.000 euro op. Daarmee is de Yamazaki 50 de duurste Japanse whisky ooit.

De gelijknamige distilleerderij Yamazaki werd in 1923 gesticht en is dan ook de oudste van Japan. In de distilleerderij gebruiken ze verschillende soorten vaten voor het rijpen. Hierdoor is Yamazaki in staat om een grote variëteit aan whisky’s te creëren. 

Het startbedrag van de zeldzame whisky was 140.000 dollar, oftewel ongeveer 112.000 euro. De makers kregen uiteindelijk veel meer vanwege een zeer zeldzame nectar die in de whisky werd verwerkt. Voor een eetlepel van deze nectar ben je al snel 13.000 euro kwijt. Ook werd de whisky gerijpt in een vat van Japans eiken, ook bekend als mizunara-eiken. Dit type hout bevat veel natuurlijke oliën, en dat levert whisky’s op met een smaak die meer richting vanille, honing, bloemen en bloesem gaat.

Kans gemist op de veiling? Geen nood: er zijn in totaal vijftig stuks gebotteld. Begin dus al maar te sparen!

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."