De coronacrisis doet ons klagen en zagen, maar Moeder Aarde slaakt een kreet van verzuchting.

De wereld in lockdown heeft een onverwacht positief effect voor klimaat en milieu. Er is een wereldwijde daling van de CO2-uitstoot vastgesteld. Dat is goed nieuws voor mensen met longklachten, die kunnen ook in tijden van corona wel een meevallertje gebruiken. 

De vraag is echter: is het klimaat straks de grote winnaar van deze pandemie, of doen we alles teniet als de economie weer op gang komt? Maar terwijl de natuur terug even op adem komt, kan jij je eigen steentje bijdragen. Het cliché luidt dan ook niet voor niets: een betere wereld begint bij jezelf.

Aangezien de afgelopen twee maanden een ongekend aantal mensen uit het niets getransformeerd zijn in ervaren marathonlopers, en het dragen van handschoentjes tegenwoordig even normaal aanvoelt als zonneschijn op je gezicht, is de volgende fitnesstrend voor jou gemaakt.

Overgewaaid vanuit Scandinavië, hou je dankzij ploggen niet alleen je conditie in orde, maar ook je naaste omgeving. Ploggen is namelijk joggen en ondertussen zwerfafval oprapen. Het woord is een combinatie van plocka (Zweeds voor ‘plukken, verzamelen’) en jogging.

In feite heb je niet veel meer nodig om te ploggen dan hardloopschoenen en een vuilniszak. De makkelijkste manier is namelijk om zelf een zak mee te nemen. En dat het een echte workout is komt doordat je steeds moet stoppen, bukken, door je knieën en weer omhoog. Een echte intervaltraining dus die ook nog extra goed voor de beenspieren is.

Is ploggen vooralsnog wat te hoog gegrepen voor jou? Geen nood, gelukkig is er ook ‘plandelen’: plastic rapen en wandelen.

Op diverse online platforms is te zien waar er in jouw buurt wordt geplogd en geplandeld. Zo niet, neem je zelf het initiatief en organiseer je er eentje in jouw buurt.

https://www.instagram.com/p/B_Sxib3neUO/

https://www.instagram.com/p/CAOzKdWnmip/

https://www.instagram.com/p/B_W8t7OnCP3/

https://www.instagram.com/p/BtHKaFHHuZZ/

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."