Zeven jaar lang was de Australische stad Melbourne de meest leefbare stad ter wereld. Maar sinds dit jaar heeft er eindelijk nog eens een Europese stad de titel weggekaapt. En nee, het is niet Antwerpen geworden.

De leefbaarheidsindex van de Economist Intelligence Unit beoordeelt elk jaar zo’n 140 grote steden. Wenen en Melbourne scoren al enkele jaren maximaal op gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Al jaren haalt de Australische stad op het gebied van cultuur en milieu de beste punten.

Maar dit jaar staat de ruim twee miljoen inwoners tellende Oostenrijkse hoofdstad Wenen bovenaan het lijstje. De stad scoort goed op gebied van lage criminaliteitscijfers en een verlaagde kans op terroristische aanslagen. Maar dat is natuurlijk niet alles. Wenen heeft veel groene zones en meren. Het openbaar vervoer is subliem en goedkoop. Misschien ook een ideetje voor Antwerpen? 

Hieronder kan je de volledig top tien vinden. Wil je ook weten uit welke steden je beter wegblijft? Helemaal onderaan het lijstje kan je de Syrische hoofdstad Damascus vinden, gevolgd door Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh en het Nigeriaanse Lagos.

  1. Wenen – Oostenrijk
  2. Melbourne – Australië 
  3. Osaka – Japan
  4. Calgary – Canada
  5. Sydney – Australië
  6. Vancouver – Canada
  7. Toronto – Canada
  8. Tokyo – Japan
  9. Kopenhagen – Denemarken
  10. Adelaide – Australië