Een exemplaar met een bijzonder verhaal bovendien.

De voorganger van de Porsche 911, de 356, was er in verschillende smaakjes. Er was een coupé, een cabriolet en een speedster.

In de jaren zestig was die 356 aan vervanging toe. De opvolger zou oorspronkelijk Porsche 901 gaan heten, maar met die typebenaming kregen ze ruzie met Peugeot. Uiteindelijk werd het de 912 – een viercilinder die uiteindelijk niet lang in productie zou blijven – en de 911, met een zescilinder boxermotor.

Porsche 911 Targa

De 911 was aanvankelijk enkel verkrijgbaar als coupé. Bij Porsche hadden ze al wel laten weten dat er ook nog een Targa-versie zou komen, maar aan een 911 cabriolet werd toen nog niet gedacht.

John von Neumann, een Porsche-dealer in het zonnige Californië, vond dat ontzettend jammer. De 356 cabrio ging bij hem immers als zoete broodjes over de toonbank. Hij bleef maar zeuren om een cabriolet bij Porsche Duitsland.

Die waren von Neumanns gezaag op den duur zo beu, dat ze zeiden: ‘Hier heb je het rollend chassis van een 911, trek er uw plan mee’. Zo’n chassis zonder carrosserie was natuurlijk een beetje té cabrio en dus moest von Neumann op zoek naar een koetswerkbouwer. Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij het Italiaanse Bertone. Negen maanden later leverden ze deze Porsche 911 Spyder af.

In 1966 stelde John von Neumann de auto voor op het Autosalon van Genève: toen was hij nog donkerrood en had hij andere wielen. Er waren wel veel kijkers, maar geen enkele koper. John von Neumann nam de Spyder dan maar mee naar huis – hij had het volledige project immers ook gefinancierd – en besloot dan toch maar Targa’s te verkopen in Californië.

De unieke Porsche wordt binnenkort geveild bij Gooding & Co, tijdens de Monterey Car Week in Pebble Beach. Ze verwachten dat de vierwieler tussen 700.000 en 1 miljoen dollar zal opbrengen. Tussen 605.000 en 865.000 euro dus.

De eerste foto’s tonen hoe de auto er oorspronkelijk uitzag, tegenwoordig heeft hij een zwarte koets.

1

Image 1 of 7

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.