“Me Jane You Tarzan.”

Wie kent het verhaal niet van de schaars geklede jungleheld die opgroeide tussen de apen? Er zijn ondertussen al ontelbare versies de revue gepasseerd maar de meest memorabele Tarzan van allemaal zal altijd Johnny Weismuller blijven. In 1932 gaf voormalig olympisch zwemkampioen Johnny Weismuller voor het eerst gestalte aan de titelheld in Tarzan the Ape Man, een vrije adaptatie van Burroughs’ eerste boek.

Weismuller slingerde maar liefst twaalf films lang aan de lianen, waarna hij zichzelf in 1948 te oud vond voor de rol. De twee eerste films van die twaalf werden gemaakt in de tijd dat filmcensuur nog geen vaste voet aan grond had in Hollywood. Zo bevat Tarzan and his Mate uit 1934 een scène onder water met een naakt zwemmende Jane, gespeeld door Maureen O’Sullivan. Dit was niet even een snelle glimp van Jane’s kokosnoten: de scène duurde maar liefst vier minuten.

Er doen veel geruchten de ronde over deze zwempartij. Zo zou het niet O’Sullivan zijn die een duikje neemt met Tarzan, maar haar stand-in Jospehine McKim, die net als Weismuller een voormalig olympische zwemster was. Maar het publiek was destijds danig geshockeerd door het zien van haar blote tepels, dat ze nauwelijks oog hadden voor de zwemkunsten van de personages.

Die scène werd er in latere re-releases, op beval van de Production Code – de katholieke censuur – uitgeknipt en opnieuw over gedaan, maar deze keer met een geklede Jane in het water. Toen de eerste zes Tarzan-films met Weismuller in 2005 op dvd verschenen werd de gewraakte scène in ere hersteld en teruggeplaatst.

Vanuit een hedendaags perspectief bekeken is deze naaktscène niets meer of minder dan een prachtig kunststukje dat zijn tijd ver vooruit is. Waar niemand over struikelde is dat Tarzan wel zijn vormloze zeemlap aanhield tijdens het zwemmen. Naakte mannen waren in 1934 immers nòg meer taboe dan blote vrouwen. 

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."