Rechter in kortgeding geeft België 75 dagen om een vrouw met extreem gedachtengoed, samen met haar twee kinderen, terug naar België te brengen.

De ‘Belgische’ Hafsa Sliti (23) wil dringend naar België terugkeren en heeft met advocaat Nicolas Cohen – die ook Marc Dutroux vrij wil krijgen- een bondgenoot gevonden om dat af te dwingen. De reden voor deze hoogdringendheid is omdat ze gevangen zit in het kamp Al-Roj, dat nu nog in de handen van de Koerden is, maar in een gebied ligt dat Turkije wil veroveren.

Vorig jaar liet ze aan een journalist weten dat ze spijt had en haar straf wilde uitzitten in België. Het was niet de eerste keer dat ze loog uit puur opportunisme. Na enig opsporingswerk werden de ware extremistische overtuigingen van deze vrouw duidelijk.

Hafsa Sliti is de dochter van Amor Bin Mohamed Sliti, een garagist uit Brussel. Hij werkte voor Al-Qaida in Afghanistan, werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor terrorisme en bood in 2014, als één van de eerste Belgen, zijn diensten aan aan IS in Syrië. Bij al zijn omzwervingen trok hij zijn familie mee in het avontuur, maar in 2015 volgde dochter Hafsa haar vader volledig uit vrije wil.

Hafsa kreeg haar eerste kind in België, het tweede werd in het kalifaat geboren. Zij was getrouwd met een Tunesiër die voor IS ging vechten in Irak, maar meer in de gevangenis zat dan dat hij ‘thuis’ was.

Hafsa beweert dat ze is veranderd en dat ze spijt heeft. Meer nog, ze beweert helemaal niks te weten van IS, maar dat ze het deed voor haar vader die alles voor haar is. De posts op haar Facebook doen echter anders vermoeden. We vonden haar oud Facebook-profiel terug, dat ze blijkbaar uit het oog zijn verloren: haar andere profielen zijn inmiddels leeggehaald. Haar profielfoto’s en de de post die ze op ‘historische data’ online zet, doorbreken de pose van het naïeve meisje dat nergens van schijnt te weten en wordt meegesleurd door een extreme vader.

Op 9 januari 2015, twee dagen na de moordaanslag op het Franse Satirische tijdschrift Charlie Hebdo past ze haar profielfoto aan met “Je ne suis pas Charlie”.

Het is duidelijk dat ze hiermee haar sympathie uitdrukt voor terreurmoord. 5 dagen later verandert ze nogmaals haar profielfoto. Deze keer profileert ze zich als zwarte gesluierde engel des doods met een wapen op haar rug.

Op 14 november 2015, de dag na de aanslagen in Parijs waar 131 doden en en 413 gewonden vielen, postte Hafsa: “What goes around, comes around” – Boontje komt om zijn loontje – met de knipogende smiley erachteraan.

Het tij keerde en de familie Sliti zag in dat ze op de vlucht moesten. Bij een derde poging om hun hachje te redden, op 23 maart 2017, ging het mis. Een smokkelaar had hen verraden. Bij een checkpoint werd vader Sliti in het hart getroffen en stierf. Hafsa werd geraakt in de rug.

Ze werd opgesloten in het kamp waar ze nu nog altijd zit. Omdat Hafsa door heeft dat dit wel eens het eindstation zou kunnen zijn, begint ze een charmeoffensief naar België. Aan een journalist laat ze weten dat IS monsters zijn en drukt ze de hoop uit dat België haar terughaalt. Ook haar moeder moet meewerken in het charmeoffensief en zegt dat ze nooit heeft gedweept met IS en dat ze alleen naar Syrië is getrokken om zich te verdiepen in haar geloof.

De kortgedingrechter heeft nu besloten om deze ‘Belgische’ weer naar haar ‘moederland’ terug te halen. De overheid moet reisdocumenten voor haar en haar kinderen in orde brengen en die aan een NGO bezorgen. Die NGO moet daarmee naar de Koerdische bewakers van het kamp gaan, die de vrouw met haar twee kinderen in Belgische handen moeten geven, waardoor ze gerepatrieerd kunnen worden.

België krijgt hiervoor 75 dagen.