Billie Eilish komt met een bizar, maar fascinerend filmpje.

Is het een kortfilm of een videoclip? Een boodschap is het alleszins wel. Eilish – die amper 18 jaar is – doorbreekt het taboe van ‘bodyshaming’. Terwijl ze zich in het halfduister tot op haar bh helemaal uitkleedt, heeft ze het over het hebben van negatieve kritiek op het uiterlijk van anderen en jezelf.

Het lichaam waarin ik geboren werd. Is het niet wat je wilde?”

Je hebt een mening over mijn mening.”

Wil je dat ik kleiner ben? Zwakker? Groter? Wil je dat ik zwijg? Provoceren mijn schouders je? Provoceert mijn borst? Mijn maag? Mijn heupen?”

Is mijn waarde alleen gebaseerd op jouw waarneming? Of is jouw mening over mij niet mijn verantwoordelijkheid?”

Het filmpje – dat ze volledig zelf maakte – was oorspronkelijk bedoeld voor haar wereldtournee ‘Where do we go’. We weten allemaal waarom dat niet doorging.

Eilish is een mekwaardige jonge vrouw. Je consumeert haar met een mix van fascinatie en weerstand, maar als je je overgeeft aan haar werk, neemt ze je mee naar een onbekend, onbestaand, nooit ontdekt land.