Dit is waarom je nooit last heb van muggen in Disney-pretparken (video)

Disneyland Parijs is onlangs weer geopend voor het grote publiek, maar deze keer met aangescherpte gezondheidsmaatregelen.

Want de meest magische momenten van je leven beleven met kans op besmetting, doen de staarten van Pluto en Goofy allesbehalve kwispelen. Maar waar je zeker nooit last van zal hebben – in eender welk Disney-pretpark – zijn jeukende muggenbulten.

Vele Disney attracties bestaan gegarandeerd uit waterpret en waar water is, zijn muggen. Muggen worden ook aangetrokken door warmte en beweging. En daar is geen gebrek aan in Disneyland. Het Walt Disney World Resort ligt zelfs in Florida, dat eigenlijk één groot moeraslandschap is, de ideale kweekvijver voor muggen.

De mug is het dodelijkste beest ter wereld. Ongeveer 3,2 miljard mensen lopen elke dag het risico op malaria, gele koorts, zika of Nijlkoorts. Ze hebben jaarlijks zo’n 750.000 doden op hun geweten. De mug maakt meer slachtoffers dan kanker, oorlog of hart- en vaatziekten.

En dat is niet echt het visitekaartje dat de uitbaters van Disney pretparken willen achterlaten. Daarom doen ze ook al de moeite van de wereld om hun pretparken muggenvrij te maken.

Vanaf het begin maakte Walter Disney duidelijk dat hij geen vervelende chemicaliën in zijn park wilde laten rondzweven. Het zou gemakkelijk zijn om constant pesticiden te spuiten, maar hij wilde dat het iets natuurlijks was. Dus in plaats van pesticiden gebruikt het park een ongewoon insectenwerend middel: vloeibare knoflook. Muggen kunnen de geur van knoflook niet verdragen, dus sproeit Disney een extract door het park. De hoeveelheid die ze gebruiken is zo klein dat mensen het niet kunnen ruiken, maar muggen zijn er erg vatbaar voor.

Maar daar stopt het niet bij. De parken zijn ook volgepropt met natuurlijke vijanden van de mug. Er is voldoende beplanting voorzien zodat kikkers, salamanders, libellen en uiteraard spinnen zich te goed kunnen doen aan de muggenlarven.

Er bestaat zelfs een heus Mosquito Surveillance Program in Disney. Hierin werken onderzoekers die niets anders doen dan muggen vangen en ze grondig analyseren. Dit door rondom het park valstrikken uit te zetten die koolstofdioxide gebruiken om muggen aan te trekken.

Terug in het lab worden de muggen onder de microscoop gelegd en zo kan het team afleiden, welke soort muggen er rondvliegen in het park en hoe gevaarlijk ze zijn. Zo weten ze ook welke attracties het meeste last hebben van deze vervelende beestjes.

Ook lopen er in het park kippen rond. Kippen zijn namelijk immuun tegen het West-Nijlvirus. Regelmatig wordt dan een een screening uitgevoerd op de kippen of ze antilichamen tegen het West-Nijlvirus hebben aangemaakt. Zo ja, dan weten de onderzoekers meteen of er muggen in het park ronddwalen die de Nijlkoorts kunnen verspreiden onder de bezoekers.

Muggen zijn ook zot op stilstaand water, want daarin kunnen de larven ongestoord opgroeien. Disney doet er dan ook alles aan om het water in hun park constant in beweging te houden. Dit door middel van ontelbare fonteintjes, en de architectuur van de fantasierijke gebouwen steekt zo in elkaar dat na een fikse regenbui het water steeds naar beneden vloeit en zich nergens kan verzamelen. Zelfs de planten zijn zo gekozen dat ze geen water kunnen vasthouden.

Niets is aan het toeval overgelaten in de Disney-pretparken. Dus waarom met een kanon op een mug schieten als het inventiever kan?

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More