Iets met bacteriën en schimmels.

Warme-lucht handdrogers: u komt ze steeds meer tegen in openbare toiletten. Ze vervangen de wegwerp-papieren handdoeken omdat ze ecologischer én hygiënischer zouden zijn.

Nichole Ward, een jongedame uit Californië, vroeg zich af of dit laatste wel kon kloppen. Ze hield drie minuten lang een steriele petrischaal – een speciaal schoteltje dat gebruikt wordt om bacteriën te kweken – in een Dyson Airblade terwijl die warme lucht blies. Vervolgens liet ze haar vangst achtenveertig uur lang incuberen.

Na twee dagen postte ze het resultaat van haar kweek op haar Facebook. “Dit is wat er in twee dagen in een petrischaal groeit”, zo schreef ze. “Ik hield die drie minuten lang in een warme-lucht handdroger in een publiek toilet. Drie minuten, niet langer. Dit zijn verschillende soorten pathogene schimmels en bacteriën die je om je handen zweven. En dan denk je dat je het toilet verlaat met propere handen.”

Bij Dyson zijn ze redelijk verbaasd. “Onze Airblade TM is uitgerust met HEPA-filters”, klinkt het. “Die vangen normaal bacteriën in de lucht op, alvorens ze weer uit te blazen. Onze handdrogers zijn nochtans hygiënisch genoeg bevonden om in ziekenhuizen en bij fabrikanten van voedingswaren gebruikt te worden.”

De fabrikant van de blazers vraagt zich dan ook af, welke methodiek Nichole Ward precies gebruikte. “Als het petrischaaltje werkelijk in de droger heeft gelegen voor drie minuten, dan is het effect precies hetzelfde als wanneer ze de schotel gewoon in het toilet had gezet. Wij zien dit niet als een bewijs dat onze toestellen niet hygiënisch zouden zijn.”

De kans is natuurlijk inderdaad groot dat de dame haar ‘bewijs’ nogal onvoorzichtig verzameld heeft. Maar toch zijn er inmiddels zo’n 350.000 mensen die beweren nooit meer gebruik te maken van zo’n warme-lucht handdroger.

1

Image 1 of 2

Schimmels en bacteriën

 

Zo werkt zo’n blazer:

 

Reactie van de Dyson Airblade:

We zijn verrast deze resultaten te zien en vinden de methode van het onderzoek ietwat onduidelijk. We hebben contact opgenomen met de persoon die dit postte om het beter te kunnen begrijpen aangezien er onvoldoende informatie in de post staat om deze conclusie te ondersteunen.

Ondanks het feit dat de lucht in een publiek toilet microben kan bevatten, hebben alle Dyson AirbladeTM handdrogers HEPA filters die kleine deeltjes zoals bacteriën en microben uit de lucht opvangen vooraleer de lucht de machine verlaat zodat je handen met schonere lucht gedroogd worden.
Research van de Universiteit van Bradford (UK), peer reviewed en gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology, heeft aangetoond dat het gebruik van de Dyson AirbladeTM handdroger het aantal bacteriën op gewassen handen met 40% vermindert.

Het beeld van de gekweekte bacteriën op het petrischaaltje lijken choquerend maar vertellen ons in werkelijkheid weinig aangezien niet duidelijk is waar deze bacteriën vandaan komen, hoe ze geoogst zijn en welke ze zijn.

Ik zou willen benadrukken dat Dyson AirbladeTM handdrogers bewezen hygiënisch zijn door Universiteitsresearch en onze eigen uitgebreide testen. Ze zijn ook gecertificeerd door hygiëne-experts NSF.
We schatten dat elke dag 120 miljoen paar handen gedroogd worden door een Dyson AirbladeTM handdroger sinds hun lancering in 2006, ze worden vertrouwd door ziekenhuizen, voedselproducenten en ondernemingen wereldwijd.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.