Natuurlijk vinden we het allemaal leuk om eens stevig te kussen. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Het onderscheidt ons van het dierenrijk. Dieren drukken voor geen enkele romantische reden de lippen op elkaar. Tijd om even bij de wetenschappers te gaan aankloppen.

Spijtig genoeg heeft de wetenschap geen eenduidig antwoord op deze vraag. We zetten de verschillende theorieën voor u op een rijtje.

– Volgens sommige wetenschappers heeft het met seks te maken. In ons speeksel zouden seks-opwekkende hormonen zitten en onze mond is nogal gevoelig voor deze hormonen. Dus mogelijk is zoenen een lustopwekkende gewoonte.

– Volgens enkele andere wetenschappers heeft het totaal niets met seks te maken. Zo zouden we de kus overgehouden hebben aan moeders die het eten voorkauwde en via de mond doorgaven aan hun kinderen. Niet echt romantisch dus.

– Evolutionair psycholoog Gordon Gallup van de Universiteit van Albany New York gelooft dat het antwoord in het dierenrijk terug te vinden is. Volgens hem dient de kus om een partner te keuren. Dieren likken en snuffelen elkaar om zo dicht mogelijk bij elkaar te komen. Op deze manier keuren ze hun potentiële partner waar men wil met voortplanten. Gallup is er dan ook van overtuigd dat we met een kus proberen te weten te komen of de potentiële partner gezond is en of er een genetisch match is. Misschien iets om in gedachte te houden als je nog eens de bomma of tante Greet moet kussen. 

– Echter zijn er ook nog geschiedkundigen die vermoeden dat het kussen zo’n vijfduizend jaar geleden in Mesopotamië is ontstaan. Het was toen niet ongewoon dat gelovigen stevig kuste met de standbeelden van goden. Dit had natuurlijks niets met erotiek te maken: men eerde op deze manier de goden. Dus misschien proberen we zo wel onze geliefde te eren?