Belastingontduiking en belastingontwijking kosten de Europese Unie en de Europese landen ieder jaar weer bakken vol geld. Het zijn vooral de burgers en bedrijven die hun belastingen wel correct betalen en die hierdoor groot nadeel ondervinden. Maar waar zitten de grootste profiteurs?

De Italianen zijn de grote kampioenen. Elk jaar weer lichten ze voor vele miljarden de belasting op. Maar ook ons landje is niet zo goed bezig. Europarlementariërs willen dat de landen het verlies aan belastinginkomsten tegen 2020 gehalveerd hebben. Jaarlijks lopen de EU-landen naar schatting enkele miljarden euro mis door belastingontduiking en fraude met belastingen. Zo verloor de Europese Unie in 2015 nog zo’n 824 miljard euro aan inkomsten als gevolg van belastingontduiking.

Het goede nieuws is dat dit toch al twaalf tot zestien procent minder is dan in 2009, maar het blijft nog altijd veel te veel geld.

De data in onderstaande grafiek van Statista zijn een schatting van belastingexpert Richard Murhpy die de berekeningen uitvoerde. Volgens hem ligt de totale som ergens tussen de 750 en 900 miljard euro. De grootste belastingontduikers zitten in Italië, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Maar als we de belastingontduiking even in verhouding zetten tot het Bruto Nationaal Product dan staat Denemarken op de eerste bedenkelijke plaats. Net daarna op de tweede plaats staat … België. Ons landje loopt ieder jaar zo’n 30 miljard euro mis door belastingontduiking. Dat kan beter.