Kraanwater heeft een slechte reputatie bij ons, waardoor flessenwater helaas de norm blijft.

Je krijg er nierstenen van, het zit vol chloor en chemicaliën: het lijstje van excuses om geen kraantjeswater te moeten drinken is aardig lang. Nochtans is leidingwater perfect veilig om te drinken in onze contreien. Het is bovendien goedkoop, vereist geen milieubelastende verpakking en is een van de meest gecontroleerde dranken. Het transport van flessenwater is daarentegen heel vervuilend en je zou de Anuna’s onder ons zeer blij maken door wat meer kraantjeswater door je keelgat te gieten.

Er mankeert dus duidelijk iets aan de marketing van ons kraanwater. Misschien dat onze regering eens een voorbeeld neemt aan IJsland, daar weten ze wel hoe hun water te promoten. Het nationale toerismebureau Inspired by Iceland heeft samen met het landelijke milieucentrum Umhverfisstofnun – gezondheid! – een campagne opgezet die mensen moet aanmoedigen om op IJsland kraantjeswater te drinken.

Dit door Kranavatn (IJslands voor kraanwater) simpelweg als het lekkerste kraanwater ter wereld te bestempelen. Een stoutmoedige bewering, maar als je weet dat het water er duizenden jaren heeft doorgebracht in ongerepte gletsjers en daarna werd gefilterd in lavavelden, dan wordt alles opeens zeer helder… net zoals hun water.

De IJslandse autoriteiten vragen ook aan alle toeristen om steeds een hervulbare fles op zak te hebben en deze te vullen met Kranavatn. Ook IJslandse cafés en restaurants zullen meedoen met de campagne en de gasten op verzoek het lekkere kraantjeswater serveren.

Alle beetjes helpen om wat minder plastic te doen ronddrijven in onze oceanen. Die IJslanders hebben het begrepen, nu wij nog.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."