Maak kennis met Hatsune Miku, een zestienjarig Japans popsterretje met grote blauwe ogen en groene – maar soms ook paarse – lange haren.

Maar in tegenstelling tot Britney Spears, zal dit zangeresje nooit opgroeien tot een neurotische meid. Ze zal voor altijd zo blijven zoals ze nu is. Hatsune Miku is namelijk een hologram. Onlangs heeft ze zelfs haar allereerste Amerikaanse tournee erop zitten.

Miku is een Vocaloid. Vocaloid is software die ontwikkeld werd door Yamaha Corporation en die liedjes kan maken met virtuele stemmen. Die liedjes kunnen door iedereen geproduceerd en verdeeld worden, aangezien het open source-software is. De nummers, danspasjes en outfits van Hatsune Miku worden samen met haar fans bedacht.

Het complete oeuvre van de virtuele popster bestaat uit meer dan 100.000 nummers, met teksten die gaan over tienerproblemen, liefdesbrieven van fans en zelfs Miku-haat. 

Miku is zo populair in eigen land, dat ze zelfs al verscheen in de Japanse Playboy. Ze blijkt ook een ingenieuze marketingtool te zijn. Zo zijn de bestaande songteksten doorspekt met reclameleuzen van bedrijven als Google en Toyota en verschijnt ze regelmatig op het podium in outfits van bijvoorbeeld Louis Vuitton, Marc Jacobs en Givenchy. Na elk optreden maakt ze trouwens ook steeds tijd vrij voor een fotosessie met haar fans.

In december dit jaar passeert haar tournee via Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en de tickets verkopen als zoete broodjes.

Herman Schueremans kan dus eindelijk eens een artiest zonder absurde eisen boeken en hij hoeft nooit te vrezen dat ze op het laatste moment zal afzeggen. Tenzij er een stroompanne is misschien.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."