Vage compromissen.

Preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) moeten de belangrijkste knopen nog doorhakken. De tijd dringt meer dan ooit nu premier Wilmès gisteren weigerde het vertrouwen te vragen aan het parlement en wat uitstel bijeensprokkelde met de belofte dat er op 1 oktober een nieuwe regering zal zijn. De oppositie spreekt van een kleine staatsgreep, de zeven Vivaldi-partijen proberen zo weinig mogelijk op te vallen. Terwijl wetenschappers waarschuwen voor een catastrofale uitbraak van de pandemie, proberen de preformateurs zoveel mogelijk verborgen te houden voor de bevolking. Dit is wat er tot nog toe gelekt is uit de nota:

Kernuitstap

Vivaldi wil vanaf 2026 enkel elektrische bedrijfswagens. Over de kernuitstap van 2025 blijft het stil.

Een billijke bijdrage

Men wil een brede fiscale hervorming. Lasten op arbeid worden verschoven naar andere bronnen zoals vervuiling. De taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting van de regering Michel gaan door. Over een vermogensbelasting is men het niet eens.

Werk

Vivaldi wil 80 procent van de actieve bevolking tussen 20 en 65 jaar aan het werk tegen 2030. Concrete plannen zijn er niet, alleen de intentie om met de sociale partners een actieplan op te stellen.

Sociaal

2,5 procent extra geld voor de gezondheidszorg, loonsverhoging (eventueel) niet inbegrepen. Een “geleidelijke” verhoging van de minimumpensioenen naar 1.500 euro netto voor wie een volledige loopbaan van 45 jaar heeft.

Economie

Er is sprake van van ‘een’ relanceplane en ‘een’begrotingstraject. Heel concreet is men niet. Hogere overheidsinvesteringen moeten het land uit de coronacrisis helpen. Tegelijk moet er bespaard worden, minimum 0,1 procent van het bbp, oftewel een half miljard.

Maatschappij

Het huidige migratiebeleid wordt voortgezet, er komt een federale drugspolitie en men wil radarverklikkers verbieden

 

Over de ethische kwestie zoals abortus en euthanasie – het breekpunt voor CD&V – geen nieuws.