Een sequel uitbrengen, gebaseerd op een actiefilm van maar liefst 34 jaar geleden, is riskant. 

Het doelpubliek van toen is ondertussen al wreed uitgedund en de huidige generatie van filmkijkers kan je enkel nog naar de bioscoop lokken als er één of andere superheld opduikt. De 57-jarige Tom Cruise mag dan geen superkrachten bezitten, hij heeft wel ballen nog harder dan het harnas van Iron Man.

Het feit dat computer-animators er meestal technisch werkloos bijzitten in zijn films is een enorm pluspunt. Actie die van je scherm spat en enorm echt aanvoelt, doet je namelijk meer op het puntje van je stoel zitten.

Bengelen aan een opstijgend vliegtuig, op 8000 meter hoogte duiken uit een vliegtuig,  een indrukwekkende onderwaterscène van zo’n 6,5 minuten, roekeloze achtervolgingsscènes zowel in de auto als op de motor en ’s werelds hoogste wolkenkrabber beklimmen. Film na film weet Cruise ons en zichzelf te verbazen.

Eigenlijk hadden we de actieheld deze maand terug moeten zien op het bioscoopscherm, maar de premièredatum van Top Gun: Maverick is verplaatst naar december. 

Om onze honger te stillen, heeft  productiemaatschappij Skydance een héél klein extraatje vrijgegeven van de film. Het duurt maar tien seconden, maar het geeft je meteen een beeld wat te verwachten.

De spectaculaire vliegscènes zullen zo echt zijn als de kaas tussen je tenen. Cruise kroop tijdens de opnames in een echte straaljager en het geheel werd gefilmd door zes IMAX-camera’s die in de cockpit geplaatst werden. Ook verwachtte Tommeke dat zijn collega-acteurs hetzelfde deden.

“Om dit echt te laten lijken, moet je het ook live filmen. Wat je ziet op de gezichten van de acteurs – de vervorming van hun gelaat – is écht. Ze kregen zo’n 7 á 8 g-kracht te verwerken, vergelijkbaar met een gewicht van 725 kilo dat op je drukt. Het effect daarvan kan je niet acteren”, aldus mister Cruise.

In het tweede deel draait het allemaal om de vijfde generatie gevechtspiloten en verkent het plot het einde van het tijdperk van de luchtgevechten. Maverick is nu instructeur op een vliegschool voor luchtmachtpiloten en begeleidt samen met zijn voormalig concurrent Tom ‘Iceman’ Kazansky (Val Kilmer), de jonge Bradley Bradshaw (Miles Teller), de zoon van zijn overleden partner Nick ‘Goose’ Bradshaw (Anthony Edwards).

We kijken er alvast naar uit, Tom. Maar laat de volleybalscène deze keer aub achterwege.

 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."