De Tesla Model 3 is sinds kort in productie. Heel veel mensen hebben er al eentje besteld, maar nu geeft Tesla ook alle details vrij.

Tesla’s zijn momenteel veruit de meest populaire elektrische wagens. Maar met een vanafprijs van 71.700 euro – voor de S; de X kost nog een pak meer – is de wagen niet bepaald voor ieders beurs. De Model 3 moet Tesla voor een breed publiek bereikbaar maken.

Bij ons is het voorlopig nog even wachten op exacte prijzen, maar in Amerika is de Model 3 leverbaar vanaf 35.000 dollar. Voor dat geld krijgt u een wagen die de nul naar honderd-sprint doet in 5,6 seconden en een top van 210 km/u haalt. Met volle batterijen geraakt u 354 kilometer ver.

Wie 9.000 dollar extra op tafel legt, die krijgt een grotere batterij en een iets sterkere motor. Het exacte vermogen is nog niet bekend, maar in dit geval duurt de sprint naar honderd slechts 5,1 seconden en ligt de top op 225 km/u. Een actieradius van 498 km is heel erg behoorlijk voor een elektrische auto.

Voor 5.000 dollar bovenop de standaardprijs krijgt u de Autopilot die ook in de Model S terug te vinden is. In dat geval kan de Model 3 zelfstandig zijn snelheid aanpassen aan het verkeer voor hem, van rijbaan wisselen en parkeren.

Wie meer luxe aan boord wil, kan voor 5.000 dollar het luxe-pakket nemen. Voor die centjes krijgt u elektrisch verstelbare en verwarmde stoelen en stuur, donker glas achteraan, automatische lichten en ruitenwissers, betere audio, LED-mistlampen en inklapbare, verwarmde buitenspiegels.

Voor wie zijn auto qua looks wil personaliseren, is er niet heel veel keuze. Zwart is de enige standaardkleur. Wit, parelmoer, rood, blauw, zilver en grijs kosten 1.000 dollar extra. 19-inch velgen in de plaats van de standaard 18-duims moeten evenveel kosten.

Hoe klein de ‘kleine Tesla’ is? Toch nog een behoorlijke middenklasser. 4 meter 68 lang, 1 meter 85 breed en 1 meter 47 hoog. Het gewicht bedraagt 1.609 kilogram. De versie met de grotere batterij en sterkere motor weegt 1.730 kilogram.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.