James Bond moet dan wel over een ‘licence to kill’ beschikken om zijn tegenstander om te leggen….

Daar trokken volgende geschiedkundige figuren zich bitter weinig van aan. Moorden zat in hun bloed en nog geen klein beetje. Wanneer we het over huurmoordenaars hebben, maak je uiteraard de associatie met donkere schimmige figuren die je mits een heftige geldsom kan contacteren via het dark web en die het vuile werk opknappen voor jou.

De eenzame schutter gekleed in een sjiek maatkostuum en bijhorende zonnebril die übercool de geluidsdemper op zijn pistool monteert. Een cliché zo oud als de straat, maar niet zo oud als volgende geboren killers.

10. De Vishkanya

Het zwakke geslacht? Toch niet in het oude India. De Vishkanya waren bloedmooie maar o zo dodelijke dames, getraind om conflicten tussen koningen te beëindigen, zonder het gebruik van al te veel expliciet geweld. Volgens de oude literatuur werden de meisjes beetje bij beetje vergiftigd, totdat ze er immuniteit voor opbouwden.

Nadien werden ze dan in een vijandelijk kamp gestuurd om vergif in het eten van de rivaliserende koning te doen en samen met hem de maaltijd te benuttigen, om geen achterdocht op te wekken.

Dus best twee keer nadenken eer je nog eens kritiek hebt op de kookkunsten van je lieftallige echtgenote.

9. De Weerwolven

Bij deze monsters kwam er geen volle maan aan te pas om de vijand te verslinden. Neen, de Werwolf was een nazi-organisatie, opgericht in 1944 door Joseph Goebbels met steun van Adolf Hitler. Zij hadden als doel het opleiden van nationaalsocialistische strijders om achter de geallieerde linies terroristische aanslagen te plegen. 

Er werden maar liefst 5000 Weerwolven opgeleid in kazernes in het hele land. De meerderheid werd gevormd door tieners van de organisatie voor jongens, de Hitlerjugend. Een keurkorps getraind in sluipmoord, sabotage en guerrilla’s.

In maart 1945 vermoordden ze onder andere Franz Oppenhoff, die door de geallieerden tot nieuwe burgemeester van Aken was benoemd.

8. De huurlingen van Calippus 

Bekende filosofen Callippus en Dion waren beiden studenten van Plato en keerden in 387 v.C. terug naar Syracuse als ware vrienden. Maar naar de tijd vorderde had Callippus echter minder dan eervolle bedoelingen en begon hij de moord op Dion te plannen. Hiervoor kon hij rekenen op zijn eigen legertje van huurlingen.

Na de dood van Dion greep Callipus de macht over Syracuse en zaaiden zijn huurlingen dood en verderf. Zijn tirannie was van korte duur, want slechts 13 maanden werd hij de stad uitgejaagd. Callipus liet zijn ongenoegen blijken tegenover zijn huurlingen. Een fatale vergissing zo bleek, want ze doodden hem met hetzelfde zwaard als waarmee ze Dion afslachtten. Karma bitch!

7. Murder, Inc.

De Siciliaanse maffia kwam rond 1900 met de immigrantenstroom mee naar de VS. Deze goed georganiseerde criminelen traden ongekend meedogenloos op en namen al snel de macht in de onderwereld over.

Zo was Albert Anastasia gespecialiseerd in huurmoorden en afpersing van vakbonden en ­werkgevers in New York. Anastasia’s handlangers, ‘The Combination’, werkten zo accuraat dat de maffia hen als huurmoordenaars inschakelde.

Tussen 1932 en 1940 vielen er door hun toedoen zeker 700 doden in de VS. Hierdoor werden ze door de pers als ‘Murder Inc.’ bestempeld.

De meeste slachtoffers waren andere gangsters die te lastig werden of gewoonweg burgers die teveel gezien hadden. Luguber detail: de meeste moorden werden uitgevoerd met een ijspriem.

6. De Sarasota Waakzaamheid Commissie

Ondanks dat ze op het einde van de negentiende eeuw begonnen als een politieke Amerikaanse organisatie, kreeg de Sarasota Waakzaamheid Commissie als snel de bijnaam de Sarasota Moord Commissie. 

Het ware doel van deze organisatie was namelijk geheime moorden plegen op politieke tegenstanders, waarvan de bekendste Charles E. Abbe en Harrison T. Riley waren. De 22 leden ijverden voor opnieuw een scheiding tussen het noorden en het zuiden. Hiervoor gingen ze letterlijk en figuurlijk over lijken.

5. De Zwarte Hand

Black Hands Matters, behalve als ze uit Servië komen, want de Zwarte Hand was een geheim Servisch genootschap, een terroristische organisatie die de aansluiting van Bosnië-Herzegovina bij Servië nastreefde. Het genootschap organiseerde opstanden en terreuracties in Bosnië. De leden zwoeren strikte geheimhouding.

De Servische kolonel van de militaire inlichtingendienst, Dimitrijevic, die eerder (in 1903) betrokken was bij de moord op het Servische koningspaar, leidde de organisatie. Gavrilo Princip, die op 28 juni 1914 Franz Ferdinand vermoordde en vervolgens W.O. I uitlokte, was lid van een van de leden.

4. De Sicarii

In het Latijn is sicarii de meervoudsvorm van sicarius of ‘dolk-hanteerder’, en dat is precies wat deze leden van een Joodse groepering uit de eerste eeuw waren. Ze vermoordden Romeinse tegenstanders en Joden die collaboreerden met de Romeinen. Onder hun kleding droegen ze een dolk waarmee ze toesloegen. De moorden pleegden ze publiekelijk, om angst te zaaien.

Ze worden ook weleens beschouwd als de eerste echte georganiseerde terroristen.

3. Harmodius en Aristogiton 

Harmodius en Aristogiton waren twee jonge Atheense mannen en geliefden. In 514 v.C. smeedden ze samen met een aantal andere jonge Atheners een succesvol moordcomplot tegen de tirannen Hippias en Hipparchus. 

De beide ‘tirannendoders’ verwierven hierdoor een grote populariteit, en hun daad werd geroemd als de eerste stap naar de vrijheid. Hun acties werden verheerlijkt door de Atheense geschiedenis en hun motivatie werd verheven tot een waar ideaal, namelijk het rechtvaardigen van een moord op een politiek leider als hij schuldig is bevonden aan gruweldaden tegenover zijn eigen volk.

Na hun martelaarschap zwoeren Atheense burgers om toekomstige tirannen te vermoorden, en tiranniciden (en hun nakomelingen) kregen beloningen zoals belastingvrijstellingen, gratis maaltijden en zitplaatsen op de eerste rij. Waar hebben we dat nog gehoord?

2. De Nokmim

Een beetje zoals The Avengers, maar dan op zijn Joods. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werden er 2,5 miljoen mensen die deel uitmaakten van het nazi-apparaat vrijgelaten zonder enige vorm van proces. De geallieerden hadden tijd noch zin om duizenden en duizenden mensen voor de rechtbanken te brengen.

Een aantal joodse overlevenden van Hitlers dodenkampen kon het onrecht niet langer aanzien en beslisten eigen rechter en beul te spelen. Samen vormden ze de ‘Nokmim’, het Hebreeuwse woord voor wrekers. 

Sommige ex-SS’ers werden gewurgd teruggevonden, anderen werden opgehangen. Keer op keer werden de moorden gecamoufleerd als zelfmoorden. Nog anderen kwamen om in verkeersongevallen of door mysterieuze mechanische defecten aan hun wagen. 

De grootste operatie die de Nokmim uitvoerde, was de vergiftiging van het brood dat bestemd was voor Stalag 13. Dat was een detentiecentrum voor voormalige SS-officieren in Nuremberg. Hier zouden honderden tot zelfs duizenden ex-SS’ers om het leven gekomen zijn. Tja, de één zijn dood, is…

1. De Assassijnen van Hassan-I Sabbah

Hassan-I Sabbah was de grondlegger van de orde, bekend als de Assassijnen (Assassin). Het was een groep van toegewijde militairen die bereid waren om zichzelf op te offeren voor een groter doel.

Hassan-I Sabbah was het niet eens met de Perzische regering in de elfde eeuw, en besloot het heft in eigen hand te nemen. Met een legendarische groepering tot gevolg. De Assassijnen groeiden uit tot de meest gevreesde sekte van het Midden-Oosten. Ze hadden spionnen in paleizen van China tot Europa en waren als de perfecte sluipmoordenaar elke dreiging de baas. Gedurende 200 jaar slaagden de Assassijnen erin al hun vijanden middels sluipmoord en spionage uit te schakelen.

Om zijn volgelingen aan zich te binden, gebruikte Hassan-I Sabbah de paradijselijke tuin als lokmiddel. Hij diende hen vaak een hallucinogene drank op – mogelijk op basis van cannabis – toe, waardoor ze in een diepe roes vielen en zich waanden in het paradijs.

Tijdens deze begeestering lichtte Hassan-I Sabbah hen in over de volgende missie. De rekruten hadden er alles voor over om terug te kunnen naar het paradijs,  zodat zelfs martelingen en een gewelddadige dood hen niet af schrikten.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."