Als er iets is wat op Valentijn niet mag ontbreken, dan is het wel een glaasje bubbels en een romantisch cadeautje.

Je kan natuurlijk je vriendin wat champagne serveren uit de lokale supermarkt. Of je kan eens uitpakken met het neusje van de zalm.

10. Krug 1928 – 18.500 euro per fles

De Krug 1928 wordt geproduceerd met de beste druivenvariëteit ter wereld. Dat gebeurt in Reims, een bekende regio in de Champagnestreek van Frankrijk. De Krug heeft een zachte, plezierige en aangename smaak. Ondanks wat de naam doet vermoeden, werd de eerste fles Krug gebotteld in 1938 uit een oogst die nagenoeg perfect was. Het huis zelf werd wel al gesticht in 1843 en dit door Joseph Krug.

9. Veuve Clicquot 1841 – 30.000 euro per fles

In 2010 ontdekte een team duikers het wrak van een schip dat bijna twee eeuwen eerder gezonken was, net ten zuiden van de Åland-archipel, een autonome regio tussen Zweden en Finland. Het scheepswrak bevatte 168 flessen champagne, waaronder 47 flessen Veuve Clicquot. Deze flessen konden gedateerd worden naar de periode tussen 1839 en 1841. De flessen hadden minimaal geleden onder hun verblijf op de zeebodem: de kurk, verzegeling en rijping van de flessen was juist uitstekend. 

8. Dom Pérignon White Gold Jeroboam 1995 – 35.000 euro per fles

Een normale Dom Perignon uit ’95 heb je al voor een paar honderd euro. Wat maakt deze White Gold Jeroboam zo speciaal dan? Awel, de fles. De drie-liter houdende fles is namelijk gemaakt van zogenaamd wit-goud en breng je niet eventjes naar de glascontainer. De fles was een eenmalig prestige project en werd destijds enkel door de high society van Hollywood gekocht.

7. Dom Pérignon Rosé Vintage 1959 – 37.500 euro per fles

Ieder jaar worden rosé champagnes een stuk populairder. Het is pas een paar decennia geleden dat rosé champagne erg zeldzaam was.  De eerste Dom Perignon Rosé Champagne stamt uit het jaar 1959. Van de slechts 306 gemaakte flessen zijn een groot deel in het bezit van de Shah van Iran om het 2.500-jarig bestaan van het Perzische rijk te vieren.

6. Juglar Cuvee 1826 – 38.500 euro per fles

Deze champagne werd eveneens ontdekt door duikers in dezelfde kist als de Veuve Clicquot. Maar omdat het champagne is van Juglar, een huis dat ophield te bestaan rond 1840, staat deze iets hoger op de lijst. Mogelijk was de drank bestemd voor het hof van de tsaar in Sint-Petersburg.

5. Dom Pérignon Rose Gold 1996 – 43.300 euro per fles

Een collectors item. Van deze uiterst exclusieve met rose goud vergulde  zesliterflessen Dom Pérignon Champagne Brut Rosé zijn er slechts zesendertig geproduceerd. De topper onder de toppers, zeg maar. Deze Dom Perignon Rose Gold heeft een metalen behuizing, gedoopt in rosé goud. De fles alleen al is al ruim 20.000 euro waard. De fles is gevoelig voor krassen dus sommeliers worden geïnstrueerd om witte zijden handschoenen te dragen bij het openen en/of schenken. De champagne zelf is gebaseerd op puur fruit en expertise van het hoogste niveau, en bij botteling bijna 10 jaar gerijpt in de beroemde kelders van het champagnehuis. 

4. Armand de Brignac Brut Gold 15-Liter 2011 – 79.500 euro per fles

Jay Z is momenteel grootaandeelhouder van het merk dat wordt geproduceerd door ‘Champagne Cattier’, een Franse wijnboer sinds 1763.
Jay-Z kocht het aandeel voor Armand de Brignac van Sovereign Brands, een in New York gevestigd wijn- en sterkedrank-bedrijf in handen van de familie Berish. Hij deed ze een aanbod dat ze simpel gezegd gewoon niet konden weigeren. Het champagne merk is momenteel rond de 27 miljoen euro waard. 

3. Armand de Brignac Brut Rosé 30-liter 2013 – 242.000 euro per fles

Het kroonjuweel onder de champagnes van Armand de BrignacMet een gewicht van meer dan vijfenveertig kilogram is de Armand de Brignac Midas de grootste fles champagne die je kunt kopen. Het vereist meerdere mensen om deze champagne op te tillen, te dragen en uit te schenkenDe fles heeft een volume wat gelijk is aan veertig gewone flessen, en is bijna anderhalve meter hoog. Elk jaar worden er slechts een paar van deze champagneflessen gemaakt. 

2. Heidsieck 1907 – 245.000 euro per fles

In 1916 werd een boot, met daarin onder meer een aantal flessen Heidsieck Diamant Bleu 1907, door een Duitse torpedoboot tot zinken gebracht in de Finse Golf. In 1998 werd de boot herontdekt en bleek dat ettelijke flessen het verblijf in de koude wateren goed hadden doorstaan. Je zou haast een duikcursus willen gaan volgen om uit te zoeken wat er nog zoal op de zeebodem rust.

1. Taste of Diamonds 2013 – 1.828.000 euro per fles

Alles aan de Goût de Diamants straalt luxe uit. De champagne bestaat alleen uit de beste druiven (100% grand cru). En dan is er ook nog de fles: met een swarovski in het midden van een diamantvormig tinnen embleem en een diamant in de hals van de fles. 

Maar wie dure champagne zegt, zegt ook dure sigaren. Dus neem ook eens een kijkje naar de duurste sigaren op deze aardkloot.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."