Jan, Piet, Joris en Corneel opgelet. Onderstaande info kan wel eens van pas komen bij een eventuele aanvaring in internationale wateren.

Al sinds het moment dat de mens ontdekte hoe zich te verplaatsen over water, zijn ook onze oceanen een bodemloze put geworden voor machtsbeluste oorlogvoerders. De eerste zeeslag dateert zelfs uit de vijfde eeuw voor Christus.

Een oorlogsvloot is dan ook voor elk land het ultieme paradepaardje om aan te tonen wat voor kanonnenvlees je in de reusachtige badkuip hebt. Onderstaande lijst van 10 machtigste marinevloten die ronddobberen op onze oceanen is gebaseerd op een rapport samengesteld door Global Firepower, een website gespecialiseerd in het uitrekenen van militaire troeven per land.

Ze hielden rekening met elk type vaartuig dat van nut kan dienen tijdens een zeeslag. Inclusief ondersteunende vaartuigen, patrouilleboten, korvetten, destroyers, fregatten en vliegdekschepen – de laatste verwijst naar zowel traditionele vervoerders als oorlogsschepen.

België staat op een 87ste plaats, exclusief het badeendje van onze minister van Defensie Philippe Goffin. Niettemin staan er wel een paar landen in de top tien waarvan je het niet meteen zou verwachten.

Voor volgende vloten is geen water te diep:

10. Indonesië: 221 Schepen

Waaronder acht fregatten, 24 korvetten, drie onderzeeërs, 74 patrouillevaartuigen en 12 mijnenoorlogsschepen.
 
Indonesië heeft een kustlijn van 80.000 km om te verdedigen. Het is dan ook ’s wereld grootste land dat bestaat uit enkel eilanden, 17.508 om precies te zijn. Hun vloot is een tegenreactie op de alsmaar groeiende zeemacht van China. Tegen 2024 hopen ze acht nieuwe vaartuigen toegevoegd te hebben aan hun arsenaal.

9. Colombia: 234 Schepen

Waaronder vier fregatten, één korvet, 11 onderzeeërs en 55 patrouillevaartuigen.

Colombia is het enige Zuid-Amerikaanse land met een kustlijn aan de Stille Oceaan én de Atlantische Oceaan. Daar ze ’s werelds grootste producent zijn van cocaïne,  worden de schepen vooral ingezet om drugssmokkelaars te onderscheppen. 

8. Finland: 270 Schepen

Waaronder acht patrouillevaartuigen en 18 mijnenoorlogsschepen, maar ook landingsvaartuigen, transportschepen en andere schepen zoals sleepboten en kabellagen.

Zoals alle andere Noord- en Oost-Europese landen is Finland door de jaren heen bewust geworden van de alsmaar groeiende Russische legermacht. De Finnen gooien er flink wat defentiebudget tegenaan om hun grenzen veilig te houden. Zo hadden ze enkele jaren geleden nog een wapendeal gesloten met de Amerikanen voor maar liefst 715 miljoen euro. 

7. India: 295 Schepen

Waaronder een vliegdekschip, 14 fregatten, 11 destroyers, 22 korvetten, 16 onderzeeërs, 139 patrouillevliegtuigen en vier mijnengevechtsschepen. Terwijl de relaties tussen New Delhi en Beijing redelijk stabiel is, merkt India een sterke aanwezigheid op van de Chinese zeemacht in de Indische Oceaan. De jaarlijkse vergroting van de Indische vloot is dan ook niets meer dan de uitvoering van de derde wet van Newton: actie – reactie.

6. Egypte: 319 Schepen

Waaronder twee vliegdekschepen, negen fregatten, vier korvetten, zes onderzeeërs, 53 patrouillevaartuigen en 23 mijnengevechtsschepen. De Egyptische zeemacht is hiermee de grootste in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hun taak bestaat eruit hun kustlijn aan de Middellandse Zee en de Rode Zee te verdedigen, alsook het Suezkanaal. Ze moeten vooral afrekenen met moderne piraterij en maken veel deel uit van anti-terrorisme operaties.

5. Rusland: 352 Schepen

Waaronder een vliegdekschip, negen fregatten, 13 destroyers, 78 korvetten, 62 onderzeeërs, 41 patrouillevaartuigen en 47 mijnengevechtsschepen. De nieuwe zeemacht-strategie onder het leiderschap van Vladimir Putin heeft zowel de strategische posities in de Zwarte Zee, in de Atlantische Oceaan als in de Middellandse Zee stevig versterkt.

Ook in de Noordelijke IJszee moet ‘de strategische stabiliteit gegarandeerd worden’ en dat betekent eveneens ‘het beperken van de bedreiging van de nationale veiligheid’ door het inzetten van voldoende troepen van de Noordelijke Vloot.

Maar vorig jaar hebben de Navo-lidstaten het grootste aantal manoeuvres van Russische onderzeeërs gerapporteerd sinds het einde van de Koude Oorlog. Een van de Navo-scenario’s houdt in, dat Russische onderzeeërs de communicatiekabels tussen de VS en Europa zouden doormidden snijden. 

4. Iran: 398 Schepen

Waaronder vijf fregatten, drie korvetten, 33 onderzeeërs en 10 mijnenoorlogsschepen. Vanwege jaren aan sancties en embargo’s tegen Iran, heeft het land nooit de kans gehad om zijn zeemacht flink uit te breiden. Daarom dat de vloot voornamelijk bestaat uit patrouillevaartuigen, waarvan 230 alleen al in Teheran.

Iran heeft de volledige controle over de Perzische Golf, hetgeen soms leidt tot gewapende conflicten met de Amerikanen. “Als ze ons zullen aanvallen, dan zullen we de kleur van de Perzische Golf van blauw in rood veranderen”, aldus ayatollah Ali Mowahdei Kermani. 

3. USA: 415 Schepen

Waaronder 20 vliegdekschepen – het meest in de wereld met een ruime marge – 10 fregatten, 65 destroyers, 66 onderzeeërs, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenoorlogsschepen. Met 335 meter is de USS Gerald R. Ford het grootste vliegdekschip ooit, goed voor drie voetbalvelden na elkaar. Kostprijs: 11 miljard euro. Dit is slechts één van de vele voorbeelden hoeveel budget er wordt vrijgemaakt voor de Amerikaanse zeemacht.

Ondanks dat de Amerikanen niet op de eerste plaats staan qua aantal, wordt de US Navy wel beschouwd als de krachtigste zeevloot ter wereld. Kwaliteit boven kwantiteit dus.

Zo zijn de nieuwe Zumwaltklasse destroyers geschikt voor een breed scala aan taken, behalve het aanvallen van landdoelen. Bij het ontwerp van de Zumwaltklasse is veel aandacht uitgegaan naar stealth, de ontwerpers probeerden de kans van ontdekking middels radar, sonar, infrarood en zicht te beperken. Eén van de opvallendste gevolgen is de terugwijkende boeg. Volgens de ontwerpers zorgt deze voor een kleinere radarreflectie door de vorm en doordat er minder water opspat bij hogere snelheden: de boeg snijdt als het ware door het water.

2. China 714: Schepen

Waaronder één vliegdekschip, 50 fregatten, 29 destroyers, 39 korvetten, 73 onderzeeërs, 220 patrouillevaartuigen en 29 mijnenoorlogsschepen.

China wil zijn invloed op zee laten gelden, ook ver weg van de eigen kustlijn, tot grotere ergernis van andere landen. China investeert al jaren fors in de uitbreiding van zijn zeemacht. Was dat aanvankelijk niet meer dan een veredelde kustwacht, dan is die de voorbije jaren stevig uitgebreid met een vliegdekschip, maar ook met duikboten en andere grote oorlogsschepen die ver van de eigen kust kunnen opereren.

Concreet betekent dit dat China nu op zijn zeekaarten alle eilandjes en riffen opeist in de Zuid-Chinese Zee. Hierdoor eist China niet alleen bezit van die rijkdommen op, maar ook de controle over belangrijke zeeroutes naar Europa en Australië. 

1. Noord-Korea: 967 Schepen

Waaronder 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsschepen. 

Een verrassende nummer één waarmee Kim Jong-un mee mag uitpakken. Al moet er een serieuze kanttekening bij: de schepen zijn grotendeels van Sovjet-, Chinese of Noord-Koreaanse oorsprong, zijn in de meeste gevallen van lage kwaliteit en lijden onder slecht onderhoud.

Veel schepen hebben ondertussen ook wat schade opgelopen tijdens gewapende conflicten met Zuid-Korea. Niettemin beschikken ze ook over vaartuigen waar wel rekening mee moet worden gehouden.

Zoals de duikboot van de Sinpo-klasse. Met een lengte van 67 meter hoort deze tot de modernste wapensystemen van het land. Deze onderzeeër beschikt over de mogelijkheid om ballistische raketten af te vuren.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."