De Balkan heeft ‘n imagoprobleempje. Niet verwonderlijk, want tot zo’n twintig jaar geleden kon je een groot deel ervan niet bezoeken, vanwege vele vroegere etnische conflicten.

Jammer wel, want het is een van de laatste onontdekte plekken van Europa en een route die niet mag ontbreken op de bucketlist van elke rugzaktoerist. De Balkan barst namelijk van de adembenemende natuur. Wist je dat er een wandelroute van bijna 2000 kilometer bestaat die Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo, Servië en Macedonië met elkaar verbindt?

Voor de narcisten onder ons op zoek naar de ultieme selfie, bieden volgende sensationele watervallen op deze route de prachtigste achtergrond aan die je jezelf maar kunt inbeelden. Beelden die lijken alsof ze afkomstig zijn uit de nieuwe Avatar-film, maar gelukkig voor ons echt bestaan.

Krka watervallen in Kroatië

Naast de Plitvice meren zijn de Krka watervallen ook een erg populair natuurverschijnsel in Kroatië waar jaarlijks veel toeristen naartoe gaan.  Neem zeker zwemkleding mee, want het is helemaal niet verboden hier te zwemmen. Het water is nog puur en helder en kent nog geen plasticvervuiling. Daarnaast is er ook het Krka Nationaal Park waar je als wandelaar volledig aan je trekken komt. Een oppervlakte van 111 km² dat bestaat uit een grote, smaragdgroene rivier met zeven watervallen. 

In het park loop je over houten plankjes door een feeëriek landschap. En elk hoopje mos met glinsterende waterdruppels, elk kletterend watervalletje en elke soort wildlife die je tegenkomt wil je fotograferen.

Tupavica watervallen in Servië

Naast de uitgestrekte bossen en het onversaagd wild terrein, is de Servische natuur een echte exotische plek met natuurlijke geisers, putten en bronnen met drinkbaar mineraalwater, die al snel veranderen in snelle, ijskoude bergstromen en rivieren. Deze rivieren en beken kabbelen door de imposante rotsen en vormen ravissante ravijnen en kloven en vormen oogverblindende watervallen.

De bekendste zijn de Tupavica watervallen, waar het water uit de vijftien meter hoge rode rotsen naar beneden stroomt.  Het gebied dat 1050 meter boven de zeespiegel ligt, is alleen te bereiken met een 4×4 of te voet, langs de weg die de stroom van de Dojkinac rivier volgt.

Maar het uitzicht maakt de zware tocht meer dan waard.

Kravica watervallen in Bosnië en Herzegovina

We mochten onlangs voor de eerste keer in de geschiedenis van ons landje ervaren hoe het is om te puffen onder een zon van 40 graden. In Bosnië en Herzegovina zijn ze zulke temperaturen in de zomermaanden ondertussen al even gewend. De Kravica watervallen zijn dan ook de ideale plek voor wat verkoeling. De watervallen liggen in de Trebižat rivier en zijn met een hoogte van ongeveer vijfentwintig meter super indrukwekkend. Alle watervallen komen in het 250 meter brede meer uit, waar gezwommen mag worden.

Dit is echter alleen aan te raden tijdens de zomermaanden. De temperatuur van het water stijgt nooit boven de 20 graden uit.

Nadat jij en lief de meest romantische scène ooit hebben uitgespeeld, kan je voor de nodige versnaperingen terecht in een aantal restaurants en bars die rondom het meer zijn gebouwd.

Niagara watervallen in Montenegro

Niet te verwarren met de gelijknamige watervallen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, zijn de Niagara watervallen in Montenegro minstens even magnifiek. Tenminste als er water is, want de hoge temperaturen van de afgelopen maanden hebben er voor gezorgd dat de Niagara is opgedroogd tot een aantal kleine watervalletjes en een zwemwatertje. Op zich een geweldige locatie, met prachtige kloven in het rotsachtig gebied net buiten Podgorica. Het is ook één van de weinige kunstmatige watervallen in de Balkan, maar zeker tijdens de lente de moeite waard om te bezoeken.

Bajlovica Sige watervallen in Montenegro

Het Tara ravijn, ook bekend als de Tara rivierkloof, is het langste en diepste ravijn in Montenegro. Het is 82 kilometer lang en 1300 meter diep. De Tara rivier snijdt er vlak doorheen en krijgt grote hoeveelheden water uit een flink aantal zijrivieren. 

De belangrijkste watertoevoer is de bron Bajlovica Sige, een waterval die de Tara een paar honderd liter water per seconde geeft, waarbij het water dat uit de Bucevica grot stroomt en in de Tara valt van meer dan dertig meter hoog, en meer dan honderdvijftig meter breed is. Het indrukwekkende gebrul van de watervallen is te horen tot op de toppen van de kloof.

Meer ongerept kan haast niet, daar de waterval cultureel erfgoed is en er kilometers wijd geen nieuwe projecten mogen gestart worden, dit om de natuurlijke rijkdommen te beschermen.

Raysko Praskalo watervallen in Bulgarije

De Raysko Praskalo is met 124 meter de hoogste waterval in de Balkan en betekent letterlijk ‘hemelse besproeiing’.  Als je de waterval op zijn mooist wilt zien, ga je best tijdens de lente. Het is gelegen in het Central Balkan National Park. Dit gebied van 700 vierkante kilometer groot is een woeste en onherbergzame wildernis, maar dat is ook meteen één van zijn charmes.  De lokale bevolking heeft al eeuwenlang een haat-liefdeverhouding met het park. De wilde dieren en het klimaat zorgde ervoor dat het gebied lange tijd onbewoonbaar was. Maar het zorgde ook voor een ideale omgeving voor bijvoorbeeld rozenkwekerijen, die zelfs de eerste verfijnde Franse parfumliefhebbers trok.

De Raysko Praskalo is de kers op de taart na een dagenlange wandeltocht doorheen het park.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."