De longen van de aarde staan nog steeds in brand en helaas zijn de traantjes van Greta niet voldoende om ze te blussen.

Er is op dit moment 0,9 miljard hectare land beschikbaar voor herbebossing. Dat is genoeg ruimte voor miljarden nieuwe bomen, die volgens onderzoekers bij elkaar 205 gigaton koolstof zouden kunnen opnemen. Herbebossing is uiteraard niet alleen voldoende om de koolstofuitstoot tegen te gaan, maar op je luie gat zitten en commentaar geven des te minder.

En het is niet omdat er ruimte is voor de bomen, dat het ook zo makkelijk is om ze ook te planten, want elk terrein kent zo zijn uitdagingen en moeilijkheden. Gelukkig zijn er landen die wel het goede voorbeeld geven. Neem nu bijvoorbeeld Ethiopië. Ze hebben honderdduizenden vrijwilligers opgetrommeld om het heel jaar door bomen te planten met een beoogd aantal van 2,6 miljard. Of ze erin gaan slagen, daarvoor moeten we de kat uit de Ethiopische boom kijken, maar het is in ieder geval nuttiger dan kibbelen over de kleuren van de burgemeesterssjerp.

Maar men mag nog zoveel bomen planten als men wilt, onderstaande bomen zijn onmogelijk nog te evenaren qua records, daar ze honderden jaren nodig gehad hebben en vooral hebben kunnen genieten van een absolute afwezigheid van de mens.

Old Tjikko: de oudste boom ter wereld : 9.550 jaar

Deze oude rakker is een Noorse spar en bevindt zich in Zweden ( je weet wel, dat land met deze mooie dames). Wie de boom ziet zal er niet meteen van achterover vallen, want zo hoog kan je hem niet noemen en opvallen doet die ook niet. Dat komt omdat het bijzondere gedeelte van de boom onder de grond zit: het zijn vooral de wortels die al meer dan 9.500 jaar oud zijn. Ergens na de laatste ijstijd is deze spar gaan groeien.

Hij heeft ook de gave van het klonen onder de knie. Want normaalgesproken wordt zo’n Noorse spar maximaal 600 jaar oud, maar deze unieke boom is in staat om, wanneer de stam afsterft, uit dezelfde wortels weer een nieuwe boom te laten groeien.

Zijn naam heeft die te danken aan de hond van de man die ‘m ontdekte. Om hem in levende lijve en takken te zien, moet je naar de provincie Dalarna in het midden van Zweden. De oude spar vind je in Fulufjället National Park, op de helling van de berg Fulufjället.

Methusalem: de oudste niet-gekloonde boom ter wereld: 4.845 jaar

In tegenstelling tot de Tjikko is Methusalem met stam en al er bij de oudste niet gekloonde boom. Hij is te vinden in de White Mountains in Californië, de exacte locatie wordt geheim gehouden om de boom tegen vandalisme te beschermen. De boom is van het type Pinus longaeve. Deze bomen kunnen zo oud worden omdat ze heel sterk zijn en bestand tegen veel harde omstandigheden, zo kunnen dode bomen nog duizenden jaren blijven staan. Ook kunnen delen van de boom doodgaan terwijl andere delen nog duizenden jaren doorleven. Waarom de ontdekkers niet geopteerd hebben voor de naam ‘Belgische Senator’ is ons een raadsel.

Hyperion: de hoogste boom ter wereld : 115.6 meter

Deze enorm hoge boom werd pas in augustus 2006 ontdekt en opgemeten in een afgelegen gedeelte van het Redwood National Park, Californië door de professionele bomenmeters Chris Atkins, Michael Taylor, Steve Sillet en Robert van Pelt. Niet met een schools meetlatje natuurlijk maar met behulp van professionele laser- en meetapparatuur gebaseerd op de driehoeksmeetkunde. Steve Sillet klom tot in de top van de boom om van daaruit een meetlint neer te laten. De boom bleek zelfs nog enkele tientallen centimeter hoger te zijn dan eerst opgemeten met de laser.

Dit episch moment werd zelfs vastgelegd door National Geographic en op YouTube gesmeten. Om je een idee te geven hoe hoog deze boom is: het atomium in Brussel is maar 102 meter, tel daar nog eens 13 meter bij. Jawadde! 

De exacte locatie van deze boom wordt trouwens ook geheimgehouden om pottenkijkers weg te houden die wel eens hun naam willen kerven in deze recordhouder.

General Sherman: de grootse boom ter wereld qua volume

De General Sherman Tree is niet de hoogste boom ter wereld, maar dankt zijn benoeming, als grootste boom op deze aardkloot, aan het feit dat hij het grootste volume heeft van alle bomen ter wereld. In cijfers vertaal dat zich naar volgt: een hoogte van 84 meter, een diameter van 7,7 meter en een geschat stamvolume van 1.487 kubieke meter. De omtrek is maar liefst 31 meter! Neem daar nog eens bij dat hij een geschatte leeftijd heeft van 2500 jaar en nog eens 1.385 ton weegt.

Deze reuzen-sequoia is te vinden in, hoe kan het ook anders, Sequoia National Park (Californië) en is een van de populairste attractie van Amerika. Iedereen kent wel de foto’s met groepen mensen rondom de boom. Als je spijbelende boomknuffellaars even zoet wil houden, is de beste plaats om ze te droppen.

Arbol del Tule: boom met de grootste diameter: 11,62 meter

De Maggie de Block onder de bomen is El Árbol del Tule, Spaans voor Tuleboom, in Santa Maria del Tule, Mexico. Het bestaan van deze boom werd tweeduizend jaar geleden al omschreven door zowel de Azteken als de Spanjaarden, die de stad Oaxaca oprichtten.

Het diameter-record van 11,62 meter is ietwat controversieel, omdat DNA-onderzoek heeft aangetoond dat het inderdaad om één boom gaat, maar volgens critici bestaat deze uit meerdere stammen. Dat neemt niet weg dat er maar liefst 30 mensen nodig zijn met uitgestrekte armen om de stam te omsingelen. 

De boom is inmiddels zo beroemd, dat alles in de stad om deze boom lijkt te draaien. Van de ambachtelijke markt, de kerk tot het stadsplein, alles vindt plaats rondom deze bijzondere boom.

Ta Prohm, Angkor Wat: de boom met de wurgende wortels

Ta Prohm was de tempel die het meest werd gebruikt in de Tomb Raider-film, die wereldwijde bekendheid verwierf voor de Angkor Wat tempels. De bomen en planten die zich doorheen de gebouwen hebben geworteld zijn een publiekslieveling onder de selfie-toeristen.

De beroemdste boom van allemaal is de boom die als het ware de Ta Prohm heeft opgeslokt.

Chandelier Tree : de ‘Drive-Thru’ boom

Door deze boom rij je best nuchter, dat is beter voor de zijspiegels. Het kan namelijk bij de Chandelier boom, een gigantische redwood op zo’n 280 kilometer rijden vanaf San Francisco langs US101. Zestig jaar geleden werd een tunnel in de boom gemaakt. Tegen betaling van 2,5 euro mag je door de boom rijden.

Major Oak: de schuilplaats van Robin Hood

In de films zien de nachtelijke slaapplaatsen in de bomen van Robin Hood en zijn kornuiten er indrukwekkender uit. Niettemin, deze 1.000 jaar oude eik in Sherwood Forest in Nottinghamshire mag er ook wel zijn. Onder deze grote boom in het zou volgens de overlevering Robin Hood zijn snode plannen hebben beraamd.

In de boom alleen al zijn er een half miljoen eikels terug te vinden en nog eens een resem bosuilen. Tja, na het eten van zoveel eikels zou je voor minder stelen van de rijken.

Lone Cypress: de meest gefotografeerde boom

Eenzaam, maar niet vergeten. Zo kan je deze boom het best beschrijven.  De boom staat op een granieten heuvel naast de 17-Mile Drive in Pebble Beach, Californië en is een echt icoon geworden. Het zou zelfs een van de meest gefotografeerde bomen ter wereld zijn vanwege de unieke achtergrond.  Het is een boom uit een cipressoort en de ouderdom wordt geschat op ongeveer 250 jaar. Voor de laatste 65 jaren hebben kabels de eenzaat op zijn plaats gehouden. De Lone Cypress is van betekenis voor het Pebble Beach als een live handelsmerk. Elk golftoernooi op tv toont de Lone Cypress.  In 1984 zetten brandstichters de Lone Cypress in brand, maar de brandweer kwam gelukkig op tijd tussenbeide.

Ceders van God: bomen in de Heilige vallei

De Qadisha vallei en het Bos van de ceders van God (Horsh Arz el-Rab) bevinden zich in het noorden van Libanon. De Qadisha vallei is een van de belangrijkste vroegchristelijke kloosternederzettingen ter wereld. In de buurt zijn de overblijfselen van het grote cederbos van Libanon te vinden. Ceders werden in de oudheid erg gewaardeerd voor de bouw van grote religieuze gebouwen. Het hout uit deze bossen is onder andere gebruikt door Assyriërs, Babyloniërs en de Perzen. In 1998 heeft UNESCO de laatste bomen – een 400-tal – op de Werelderfgoed lijst geplaatst.

Avenue of the Baobabs: de mooiste bomen bij zonsondergang

Op zich heeft dit zandpad in Madagaskar niet veel te bieden en toch is het een enorm populaire toeristische trekpleister. Deze enkele Baobab-bomen zijn de laatste overgeblevenen van een ooit dichtbegroeid regenwoud. Maar daar stak de mens een stokje voor.

Toch is dit zandpad van grote schoonheid bij zonsondergang, als de enorme bomen aan weerszijden donker afsteken tegen de paarse lucht. De sponsachtige, lichtbruine stam kleurt goud in de ondergaande zon. Geen takken. Alleen aan de top van de baobab bomen steken er een paar als trossen wortels in de lucht. Het is alsof de reusachtige bomen op een dag uit de grond zijn gerukt en op hun kop weer de aarde zijn ingeslagen.

Leuk weetje: ze kunnen maar liefst 120.000 liter water opslaan. Het is hun defensiemechanisme tegen droge perioden.

Bodhiboom: de meest heilige boom

De ongeveer 2500 jaar oude zogenoemde bodhiboom, waarvan verondersteld wordt dat Siddharta Gautama, de historische Boeddha, daaronder  de verlichting heeft bereikt, is nog steeds in leven en gezond. Hij is te vinden in het Indische plaatsje Bodhgaya bij de Mahabodhi tempel. De plaats is echt een pelgrimsoord geworden.

Acacia van Ténéré: de eenzaamste boom ter wereld

Eenzaam en ook vergeten. Van deze boom zal je niet vlug fotootjes  zien passeren op de social media: hij groeide in het midden in de Sahara. We gebruiken verleden tijd omdat de boom al even vernield is door een dronken automobilist.  Dat moet echt lukken, daar er in een straal van 400 kilometer rondom de boom geen enkele andere plant te bespeuren was.

Het ontstaan van de boom blijft voor velen een mysterie, daar het ding in staat was 400 jaar te bestaan zonder een waterbron in de buurt.

De Onze-Lieve-Vrouwebeuk van Lummen: mooiste boom van Vlaanderen

Deze boom won vorig jaar de verkiezing van Boom van het Jaar. De rode beuk is nog niet zo heel oud, zo’n 150 jaar. Hij is 26 meter hoog en heeft een stamomtrek van bijna 4,5 meter en staat op een hoge terp in een beschermd parkbos achter de Kapel van OLV van de Beukenboom te Lummen.

Zoals hij daar op die heuvel staat, die hij als het ware met zijn wortels ‘omarmt’, is het de ideale achtergrond voor openluchtmissen opgedragen en toneelstukken.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."