Moet je nog een last minute vakantie boeken? Dan hebben wij een paar ideeën voor een leuke tussenstop!

Op verlof wil je niet alleen heerlijk ontspannen aan het strand of het zwembad en wat cultuur opsnuiven in prachtige steden, maar wil je ook lekker eten en drinken. Een goed, lokaal restaurant vinden is nochtans geen sinecure. Sommige plekken staan hoog aangeschreven, maar laten toch te wensen over, en andere eetgelegenheden ontdek je haast toevallig, maar worden meteen het hoogtepunt van je reis.

Zodat je niet achter lokale en originele restaurants moet lopen zoeken, stelden wij alvast een lijst samen. Eén ding is zeker: het zijn echte must-sees… of must-eats

Kayabukiya Tavern, Japan

Dit is eigenlijk een doodgewoon Japans sake-huis in de stad Utsunomiya, ten noorden van Tokio. Alleen het personeel dat je bedient, is net iets minder conventioneel. De eigenaar van de taverne, Kaoru Otsuka, heeft namelijk twee makaken in dienst. De twaalf jaar oude Yat-chan gaat gekleed in een t-shirt en een short en serveert de klanten hun drankjes en maaltijden. De jongere aap, Fuku-chan, is nog maar vier jaar oud en brengt warme handdoeken aan om je handen mee te wassen voor het eten.

De eigenaar meent dat hij ze niet getraind heeft, maar dat de aapjes hem gewoon geobserveerd hebben tijdens zijn werk en daarna hun baasje begonnen na te apen. Volgens de Japanse dierenrechtenregelgeving mogen de makaken wel maar twee uur per dag werken. Hun loon wordt uitbetaald in gekookte sojabonen.

Bounce, Engeland

Pingpongen kan je vanaf nu niet alleen op de camping, maar ook op restaurant. In Bounce in Londen staan de pingpongtafels gewoon tussen de eettafels, dus de fanatiekelingen onder ons kijken best uit dat hun balletje niet opeens in andermans soep belandt.

Voor wie toch steeds zijn balletje moet gaan zoeken in de borden van zijn buren, is er Wonderball. Nee, dit is geen verbastering van het nummer van Oasis, maar wel hypermoderne technologie die het mogelijk maakt een digitaal balletje met projectoren over een echte pingpongtafel te doen zweven. En dat ziet er erg futuristisch uit. Kijk zelf maar.

Robot Restaurant, Japan

Ook in Japan kan je eens futuristisch gaan dineren. In een kelder in Tokio krijg je terwijl je van je voedsel geniet een heuse robotparade voorgeschoteld. Elke robot heeft zijn eigen specialiteit en voert kunstjes op, van dansen tot muziek maken tot gewoon menselijk zijn.

Deze robots worden bestuurd door menselijke performers, die tot vier shows per avond opvoeren. De rest van het restaurant is bekleed met videoschermen en felle led en neonlichten, dus als je last hebt van migraine of epilepsie, blijf je er best weg.

New Lucky Restaurant, India

Hoewel de naam ons doet geloven dat je hier wel eens de lotto zou kunnen winnen, is niets minder waar. De onofficiële naam voor dit restaurant heeft immers een heel andere bijklank: The Graveyard Restaurant.

Deze eetgelegenheid is gebouwd bovenop een kerkhof in de stad Ahmedabad. Of we zouden beter zeggen: rondom een kerkhof, want de groen geverfde grafstenen komen gewoon doorheen de vloer piepen. In het New Lucky Restaurant kan je dus genieten van een macabere maaltijd tussen de doden. Ideaal voor de eenzame reiziger, want je bent er in elk geval nooit alleen.

Ithaa Undersea Restaurant, Malediven

Dit restaurant blijft dan weer wel trouw aan zijn naam. Het onderwaterrestaurant van de Malediven bevindt zich 5 meter onder het wateroppervlak van het Rangali-eiland en is eigenlijk een doorzichtige tunnel van 5 op 9 meter, dat een 270° panorama biedt op het onderwaterleven.

Het restaurant heeft een capaciteit van 14 personen, dus check op voorhand zeker of er plaats is. Wie er toch niet helemaal gerust op is: de tsunami van 2004 bracht geen schade toe aan de eetgelegenheid, dus het is er volkomen veilig. Moest er water doorheen het plafond beginnen sijpelen, zullen de eigenaren hiervan tijdig op de hoogte zijn.

Cabbages & Condoms, Thailand

Hoewel het allereerste restaurant genaamd Cabbages & Condoms in Bangkok opende, is het nu uitgegroeid tot een keten met vestigingen over de hele wereld. En niet omdat de bedenkers vinden dat vegetariërs zich niet mogen voortplanten…

In feite probeert het restaurant de HIV en aidsproblematiek in het land onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor goede doelen die zich hieraan wijden. Bezoekers aan het restaurant moeten eerst door de giftshop wandelen, die gevuld is met middelen die veilig vrijen promoten. Het restaurant zelf biedt een uitgebreid menu aan en is bekleed met decoraties gemaakt uit condooms en mannequins gekleed in…. wel… condooms. We wisten niet dat die in zoveel verschillende kleuren bestonden. In plaats van vochtige doekjes, krijg je bij de rekening trouwens ook een pakje rubbertjes om mee naar huis te nemen.

The Clinic, Singapore

Tot voor kort kon The Clinic in Singapore tellen als het meest bizarre restaurant ter wereld, maar de eigenaren moesten helaas vorig jaar de deuren sluiten. Hoewel helaas misschien niet het juiste woord is.

Alles in het restaurant, van de tafels en stoelen tot het menu toe, stond er in het teken van ziekenhuizen. De stoelen die je onder je bips schoof, waren rolstoelen, de tafels waar je aan aanschoof, waren oorspronkelijk bestemd als operatietafels en de verlichting bestond uit lampen die gebruikt worden bij medische ingrepen. Het personeel liep er rond gekleed als verplegers en dokters en serveerden je voedsel in ziekenhuisschotels. Je kon er zelfs een drankje bestellen met de kleur van bloed, dat je via een slang uit een infuus moest opdrinken in plaats van uit een glas. We staan er dus eigenlijk niet van versteld dat het restaurant zich genoodzaakt zag om te sluiten, want wie gaat er nu voor zijn plezier (of voor het eten) naar het ziekenhuis?

Onoir, Canada

Hoe ervaar je geuren en smaken wanneer je in het stikdonker moet eten? Die vraag wilden de eigenaars van Onoir in Toronto graag beantwoorden. Onoir is het allereerste verduisterde restaurant van Canada waar je je maaltijd dus in een complete duisternis moet verorberen.

De eigenaars volgden de redenering dat je andere zintuigen verscherpen wanneer je één ervan moet missen, zoals bijvoorbeeld je zicht. Daardoor zou je de smaken en textuur van het voedsel veel beter bemerken. Maar het hoofddoel van Onoir is niet hun culinaire kunsten in de verf zetten, maar wel hun klanten laten ervaren wat het is om blind te zijn. Het voltallige personeel van het restaurant is visueel beperkt en wil daarmee ook aankaarten dat 70% van de blinden en slechtzienden in Canada werkloos zijn. Je hebt dus meteen ook een gespreksonderwerp aan tafel.

The Modern Toilet Restaurant, Taiwan

Dit is zonder twijfel het meest bizarre restaurant dat we konden vinden. Hoewel het originele restaurant voor het eerst de deuren opende in Taipei, bestaat er ondertussen een keten verspreid over heel Azië.

Zoals je wel kan raden, doet de hele eetgelegenheid aan als één grote sanitaire ruimte, met tegels en urinoirs aan de muren en lampen in de vorm van welgevormde drollen. Ook de stoelen hebben de vorm van een toilet en je voedsel wordt geserveerd in mini wc-potten. Er wordt trouwens sterk aangeraden om het dessert eens te proberen, moest je honger niet (meteen) vergaan.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught