Dit zijn de meest verdienende arcade spelletjes ooit (video)

Generatie Z zal het zich zeer moeilijk kunnen inbeelden. Maar er was ooit een tijd dat je uit je luie zetel moest geraken om te kunnen genieten van een game.

En dan nog moest je het geluk hebben dat de plaatselijke kermis een leuk lunapark meebracht met voldoende Arcade-kasten waar jij jouw zuurverdiende centjes in kwijt kon. Yep, je leest het goed. Elk leven in een spel (of soms meer) stond gelijk aan de waarde van een goede 20 oude Belgische frank. Al je communiecentjes van oma en opa soms op een paar uren er doorheen gejaagd. Ah, dat waren de tijden.

En dat die kasten meer geld inslikten dan de Belg opgelegde corona-regeltjes, bewijst onderstaande video. In Amerika waren namelijk tijdens de jaren 80 en 90 Arcade-hallen enorm populair. Het begon met het aloude spel Pong, wat later nog uitgebreid werd met spellen als Space Invaders, Galaxian en Pac-Man.

Ondanks het feit dat de komst van thuiscomputers, spelconsoles en smartphones de markt van Arcade-hallen fataal werd, kan je er hier en daar nog een deel vinden. Maar deze hebben hun bestaan louter te danken aan nostalgische redenen en vanwege de hype voor alles wat retro is.

Hoeveel muntjes zijn er sinds de komst van de speelhallen in 1978 eigenlijk verdwenen in deze toestellen? YouTuber Captain Gizmo heeft een poging gedaan dit eens te visualiseren. Alle verdiensten zijn aangepast aan de inflatie.

Zo is over die 43 jaar heen Pac-Man de meest winstgevende Arcade-kast geweest met maar liefst 15 miljard dollar aan muntjes. 

En dan te bedenken, dat Tohru Iwatani, de geestelijke vader van Pacman, een game wilde creëren die vrouwen naar de speelhallen zou lokken. Hij dacht onder meer aan mode en winkelen, maar ook aan eten. Zijn toenmalige vriendin hield enorm van eten en hij moest denken aan vrouwen die cake en toetjes lekker vinden.

Die eetlust van vrouwen deed Iwatani uiteindelijk besluiten om Pacman te maken zoals de game uiteindelijk geworden is: een happend mannetje dat kleine puntjes ‘opeet’. Smakelijk en laat die kassa nog maar wat rinkelen, dames!

 
 
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More