Akkoord, zelf zijn we niet moeders mooiste. Zeker niet op maandag na alweer een zwaar, heu, werkweekend. Maar het kan altijd erger, veel erger. Alleen: onderstaande acteurs hebben dankzij die karakteristieke kop wel poen geschept. Dat kunnen wij dan weer niet zeggen.

Michael Shannon

Sinds actrice Paz de la Huerta zich achterwaarts liet nemen door Michael Shannon in misdaadreeks Boardwalk Empire, is ons respect voor het meisje alleen maar toegenomen. De in Kentucky-geboren karakterkop is niet bepaald het type waarvoor u met plezier de deur opent. Of hij nu voor- of achteraan aanbelt.

Shannon bezit een voorhoofd buiten Ben Crabbé-categorie en de glimlach van een flik die net een GAS-boete mocht uitdelen voor het gooien van niet-biologisch afbreekbare confetti van meer dan tien millimeter diameter. (En nee, die verzinnen we niet)

Toch heeft die trollentronie Shannon nooit windeieren gelegd. De Amerikaan sleepte dankzij rollen in Revolutionary Road en Take Shelter zelfs verschillende prijzen in de wacht. Daarnaast is de Amerikaan actief in het theater en zingt hij in een band.

Tip van het huis: een avondje caféwedden over de leeftijd van Michael Shannon levert u geheid een paar pinten op. Geen zinnig mens ter wereld geeft de Amerikaanse topacteur de 42 jaar die op zijn paspoort staat.

Ron Perlman

Nee, Ron Perlman is niet geboren in Midden-Aarde na een nachtelijk onderonsje tussen een straalbezopen reus en een mentaal gehandicapte hobbit. De acteur die eind jaren 80 een Golden Globe won voor zijn rol als beest in de televisieserie Beauty & The Beast  zag het levenslicht in New York. Daar vergeleken kinderen hem al snel met een aap, een reus en alles wat daartussen zit.

Maar potige Perlman sloeg terug en volgde op aanraden van z’n vader een theateropleiding. Dat hij kon fluiten naar de rol van kindermeisje merkte de jazzdrummerzoon al in 1981, toen filmregisseur Jean-Jacques Annaud hem zonder blozen de rol van Neanderthaler aanbood in Quest For Fire. Perlman accepteerde zijn eerste job en kreeg veertien jaar en een handvol zeepsmoelen later met The City Of Lost Children  ook een eerste uitgebreide filmrol.

Perlman mag dan al een opvallende verschijning zijn, regisseurs plamuurden het smoelwerk van de acteur maar wat graag bij. Toen Perlman – ‘slechts’ 185 centimeter groot, maar dubbel zo robuust – in de twee Hellboy-films gestalte moest geven aan het gelijknamige comic-figuur, droeg hij zelfs een masker.

Ook voor The Island of Dr. Moreau en Star Trek: Nemesis onderging de Amerikaanse John Beton meerdere facelifts. Als Perlman niet op het witte doek staat, leent hij zijn stem voor voice-overs. Daar zijn vooral de kinderen blij mee.

Richard Kiel

Well, here’s to us”, was het enige wat het blinkende bakkes van Richard Kiel in twee volle James Bond-films kon uitkramen. Zijn 2,18 meter lange voorkomen als iconische huurmoordenaar Jaws deed de rest. Kiel – overleden in 2014 – leed aan acromegalie, een aandoening waardoor lichaamsdelen overmatig groeien. Maar de Amerikaan keek ook niet op een promille meer of minder. Zeker niet in de periode dat hij zijn ochtendkoffie op smaak bracht met een likje scotch.

In tegenstelling tot alcoholloeders als Amy Winehouse, zocht Kiel naar oplossingen. De ex-buitenwipper van een nachtclub in Los Angeles onderging zelfs een hypnosekuur. Maar toen ook dat niet hielp, zocht hij zijn heil in het geloof. Kiel had immers vrouw en kinderen – jawel – en die wilde de plichtsbewuste vader niet alleen achterlaten mocht hij zich doodzuipen.

“Op een christelijke zender zag ik mensen bidden tot God. Ik deed mee en opeens was mijn onweerstaanbare drang naar alcohol weg.” Kiel was zo zwaar aan de Heer dat hij maanden later feestelijk bedankte om mee te werken aan een biercommercial. Nochtans kon de Amerikaanse eik daar 50.000 dollar op een dag mee verdienen. Principes!

Javier Bardem

Voor een kwast die zijn wandeling doet met een luchtdrukpistool in de vorm van een gasfles, lopen wij graag een blokje om. Maar wanneer op die kwast de karakterkop van Xavier Bardem staat, gaat zelfs Tom Waes lopen. Toegegeven, de Spaanse acteur kreeg een coupe aangemeten die de dooie bobtail op de kop van Geert Wilders bombardeert tot covermateriaal voor de Woef. Maar ook de emotieloze vergaarbak van Bardem maakte van Anton Chigurh de koudste in het kransje van koele killers.

Dat zag ook regisseur Sam Mendes, die Bardem in de voorlaatste Bond-film Skyfall  opnieuw de rol van (deze keer vlasblonde) superschurk cadeau deed. “Als ik in de spiegel kijk, zie ik een erg sinister iemand”, vertelde Bardem ooit over zijn uiterlijk. “Kijk naar die neus, die ogen. Bah. En dan begin ik niet eens over mijn donkere stem.”

Het zal Penelope Cruz een gedroogde Chorizo wezen. Het mooiste wat Madrid heeft voortgebracht sinds de bouw van het Palacio Real trouwde met het Spaanse monstrum in 2010 en liet het nog eens twee kinderen maken ook. Penelope, you didn’t have to do that.

Willem Dafoe

Dokter William Alfred Dafoe en Muriel Isabel brachten maar liefst zeven kinderen ter wereld. Maar tien tegen een dat kleine Willem het meest onethische gezicht had van het septet. Dafoe is de trotse bezitter van een scheur waar je drie volwassen konijnen in kwijt kan. Zijn gezichtsplooien doen zelfs de meest trotse Shar-Pei met de staart tussen de benen lopen.

De 62-jarige Amerikaan prentte zich in het collectieve geheugen door zijn rol van sergeant Elias Grodin in oorlogsprent Platoon. Iconisch is de passage waarin Dafoe, lopend door de jungle, verschillende keren in de rug wordt geschoten door Noord-Vietnamese soldaten. Tot hij op de tonen van Samuel Barber’s Adagio For Strings  de strijd staakt, de armen nog een laatste keer in de lucht gooit en bloedend als een rund neerzijgt.

Met puik acteerwerk in The English Patient, The Boondock Saints, Wild at Heart  (als de geweldige Bobby Peru!) en Shadow Of The Vampire (als Dracula, natuurlijk) deed het gebeeldhouwde gezicht van Hollywood meermaals van zich spreken. Dafoe was een hele tijd vegetariër, maar besliste zeven  jaar geleden om weer vlees te eten. Het is er nog steeds niet aan te zien.

Marty Feldman

Wanneer uw wederhelft nog eens neuzelt over haar uiterlijk, zeg haar dan dat ze het niet zo slecht heeft als Marty Feldman. De in Londen geboren acteur leed aan exoftalmus, een aandoening waardoor de ogen zo erg uitpuilen dat het lijkt alsof Tiger Woods himself twee golfballen in de oogkassen heeft getorpedeerd.

Dat maakte van Feldman niet de lekkerste brok mannelijk wild uit de naoorlogse televisiejaren, maar geld opbrengen deed het wel. De acteur stapte in de comedy en werkte vaak samen met Monty Python-icoon John Cleese. In de prent Young Frankenstein uit 1974 speelde hij Igor, dat u moest uitspreken als Eye-gor.

Sterven deed Feldman in 1982 op een filmset in Mexico City. Oorzaak was wellicht de liederlijke levensstijl die de komiek er op nahield. Feldman liet iets te vaak z’n – komt-ie – oog vallen op sigaretten (hij rookte tot zes pakjes per dag), maar dronk ook liters koffie en had een broertje dood aan gezond eten.

Mogelijk heeft ook de hoogte waarop de filmcrew aan het werken was – de volle 2.100 meter – een rol gespeeld in het overlijden van het vleesgeworden Cookie Monster.

Danny Trejo

Danny Trejo heeft meer dan tien jaar bak achter de kiezen, een dozijn containers coke opgesnoven en veel robbertjes gevochten. Maar dat kon u al wel afleiden uit de foute fysionomie van de acteur: gegroefd gezicht, lang sluik haar, een vettige snor en een glimlach die u alleen nog ziet in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum van Geel. En dan nog enkel in de Pico Coppens-blok.

Hoe de Amerikaan met Mexicaanse roots dan in het filmwereldje terechtgekomen is? Hoerenchance. Trejo was al een paar jaar weer clean toen hij een lezing gaf op een bijeenkomst van dankorgels. Er liep een filmmedewerker rond, beide heren raakten aan de praat en Trejo mocht meekomen naar een filmset als proevertje.

De bouwvakkerszoon bleek al snel geschikt als acteur en bouwde gestaag aan zijn carrière. De laatste jaren rijgt de 73-jarige actie-opa de rollen aan elkaar. In 2010 alleen al zat hij in bijna twintig films. “Soms zit ik thuis naar een film te kijken. Als ik dan opeens mezelf zie, denk ik: ‘Oh, zat ik ook in deze film?’”

Het kan dus verkeren. En dat beseft de ex-bokskampioen van het illustere San Quentin State Prison ook: “Ik ben dankbaar voor wat ik mag doen. Ik ben nog altijd bang dat iemand me op een dag wakker maakt en zegt: ‘Danny, we zitten nog altijd in de gevangenis. Laten we naar de eetzaal gaan.’”

Ajay Devgn

De wisselbeker 2017 voor meest opmerkelijke neus gaat naar Ajay Devgn. De minst gladgestreken acteur van Bollywood is zevenenveertig jaar oud en goed voor een palmares van meer dan honderd films. De kans is echter klein dat u daar eentje van kent. Het gros van de prenten waaraan Devgn meegewerkt heeft, klinkt even vertrouwd als de hoofdschotel van de Indiër om de hoek. Met Phool Aur Kaante als eerste film en Golmaal Again als meest recente.

In de jaren 90 was de druk gesolliciteerde rollenspeler nog een sekssymbool. Met talloze op de leest van Bart Kaëll geschoeide foto’s als gevolg. Inmiddels staat een van de meest gevraagde acteurs van India bovenaan in de lijstjes van lelijkste Bollywood-bakkes. Niet onterecht, want met foute snor en nog foutere zonnebril zou de eigenaar van een privéjet probleemloos kunnen doorgaan voor de Snelle Eddy van India.

Iets zegt ons echter dat we allemaal Devgns harige rug op kunnen. Met Kajol Mukherjee heeft hij een van de mooiste actrices van India als vrouw. Stefaan Degand, er is nog hoop.

Steve Buscemi

Qua uiterlijk is Steve Buscemi het type man dat ’s ochtends voor de deur van het café wacht tot de deuren open zijn. En dan knipogend 150 gram paardenfilet bestelt om dertig seconden later voor een nokvol cola-glas met pure wodka te zitten.

Vooral zijn tanden, even slecht geplaatst als een vijfsterrenkasseistrook uit Parijs-Roubaix, zijn legendarisch. “Ik ken genoeg tandartsen die er iets aan wilden doen”, zei de Amerikaan ooit over z’n gebit. “Maar de dag dat ik mijn tanden recht laat zetten, heb ik geen werk meer.”

Buscemi werd onsterfelijk in Reservoir Dogs als mister Pink – Mister Pink sounds like Mister Pussy –  maar ook in Con Air, Armageddon, Fargo en The Big Lebowski acteerde hij z’n konterfeitsel de geschiedenis in. Sinds 2010 wordt hij bejubeld als Nucky Thompson, de penningmeester die het Atlantic City van tijdens de drooglegging op gewiekste wijze van geestrijk vocht voorziet in Boardwalk Empire.

De negenenvijftigjarige acteur was van 1980 tot 1984 brandweerman in New York. De dag na de aanslagen op het World Trade Center bood hij zich aan bij z’n oude kazerne om te zoeken naar overlevenden. Buscemi draaide een week lang shiften van twaalf uur per week. U zal ‘m maar als eerste zien als dat betonblok na drie dagen voor uw smoel wordt weggeschoven.

Gepubliceerd door Greg VR

* Censored *