Heb je al nood aan een verse onderbroek na het platmeppen van een onschuldige huisspin? 

Best hopen dat je onderstaande rakkers niet tegenkomt, want ze zorgen meteen ervoor dat je nooit meer last hebt van constipatie. Spinangst of arachnophobia is dan ook de meest voorkomende dierenfobie. Ze moeten daarom niet noodzakelijk dodelijk zijn om het angstzweet te doen uitbreken.

Een theorie waar men al langer vanuit gaat om onze angst voor spinnen te verklaren, heeft te maken met het feit dat de spin bijt. Niet alle spinnen, maar zij die bijten kunnen giftig zijn. Vaak minder giftig dan pakweg bijen en wespen, die een groter gevaar voor de mens vormen dan spinnen.

Toch kunnen we rustig blijven als we deze beestjes zien. Ze bijten zelden en er wordt ook zelden iemand gedood door een spinnenbeet. Deze beten zijn relatief onschadelijk en de kans dat wij hier door een dodelijk giftige spin gebeten worden is zeer klein. Maar dat neemt niet weg, dat ze er verdomd eng uitzien. 

Maar in het tropische buitenland zijn de spinnen iets minder onschuldig en blijf je er best zo ver mogelijk uit de buurt. Met hun dikke of juist dunne poten en harige of juist gladde lijf: deze tien kadees verjaag je niet zomaar met een pantoffel.

1. De Braziliaanse zwerfspin

Deze Zuid-Amerikaanse spin doolt door de jungle. Ze loert in bananenbomen en onder gevallen boomstammen naar een prooi, maar waagt zich ook in vochtige huizen, onder achteloos neergegooide kleren en in schoenen. Vanuit een hinderlaag valt de Braziliaanse zwerfspin alles aan wat eetbaar is, variërend van krekels tot muizen en hagedissen. 

Onder de vele soorten zijn er twee dodelijk. Hun gif bevat een neurotoxine dat verlamming en uiteindelijk verstikking veroorzaakt. De spin heeft als bijnaam bananenspin, omdat ze soms als verstekeling in Europa terechtkomt in bananendozen. Zo haalde deze spin nog enkele jaren geleden de Belgische pers omdat ze opeens opdook in een Antwerpse supermarkt.

2. Australische tunnelwebspin

Er is een reden dat deze aflevering van Peppa Pig verbannen is in Australië, want de spinnen afkomstig van down under zijn allesbehalve kindvriendelijk. De giftige Australische tunnelspin is volgens verschillende kenners de gevaarlijkste spin ter wereld. De snelle spin heeft namelijk een zeer dodelijke beet. De tunnelspin verstopt zich graag in schoenen, wat haar extra gevaarlijk maakt. Het gif van de tunnelspin bevat atracotoxin, een stof die natriumionentransport blokkeert waardoor spieractiviteit niet meer geremd wordt. Deze vrouw beneden beschrijft exact wat ze meemaakte na een beet. Backpackers zijn gewaarschuwd!

3. Zwarte Weduwe

Deze kleine spin dankt haar naam aan het vrouwtje.  Zodra het paren voorbij is, moet het mannetje maken dat hij wegkomt. In sommige gevallen eet het vrouwtje het mannetje namelijk op na de paring, en dat zonder te gaan lopen met zijn kredietkaarten. Uit onderzoek is gebleken dat dit alleen gebeurt als het vrouwtje honger heeft. Als ze genoeg gegeten heeft vóór het paren, is het mannetje veilig.  Mannetjes kunnen trouwens ruiken wanneer een vrouwelijke zwarte weduwe honger heeft en hij risico loopt om opgegeten te worden.

Je kunt een zwarte weduwe herkennen aan het zwarte lichaam met contrasterende rode driehoekige en zandlopervormige patronen.

4. Heteropoda maxima

Deze behoort tot de grootste spinnen ter wereld. De Engelse benaming is niet voor niks. Giant huntsman spider. De Heteropoda maxima heeft een spanwijdte van ruim dertig centimeter. Ze heeft een roodbruine kleur met donkere strepen op de poten. De spin werd als eerste ontdekt in de grotten van Noord-Laos. Ze is voor mensen niet giftig, maar de beet kan wel pijnlijk zijn. Maar het plotseling ontdekken ervan zal het hart ook geen deugd doen.

5. Goliathvogelspin

De Goliathvogelspin  is qua lichaamsgewicht de grootste spin ter wereld. De Goliathvogelspin kan ongeveer 170 gram wegen. In enkele gevallen kan de spin ook een pootspanwijdte hebben van dertig centimeter en het lichaam is ruim twaalf centimeter. Het beestje leeft in gebieden in Zuid-Amerika. De spin is giftig, maar voor mensen is hij haast onschuldig. Een beet van deze spin is te vergelijken met een bijensteek. Het kreeg zijn bijnaam van ontdekkingsreizigers, die zagen dat dit beestje een heerlijke kolibrie op aan het peuzelen was.

Deze superspin is niet alleen groot, ze is ook nog eens behoorlijk agressief. Als deze Goliathvogelspin zich bedreigd voelt, wrijft ze de haren op haar poten tegen elkaar en sist daarbij als een slang.

6. De Vioolspin

De vioolspin komt normaal voor in de Verenigde Staten en Mexico, maar begint de laatste jaren ook in het zuiden van Europa op te duiken. Op zich ziet ze er niet eens zo gevaarlijk uit, de giftige, anderhalve centimeter grote vioolspin. Maar als je een beet krijgt, dan piep je wel anders. Je gaat er niet aan dood, maar een Amerikaanse insectendeskundige stelt het zo: “Als je gebeten wordt, wìl je wel graag dood.” 

 Beten van de spin kunnen necrotische wonden veroorzaken, waarbij weefsel rond de getroffen plek afsterft. En in tegenstelling tot tot haar naam, klinkt het niet als muziek in je oren.

7. De Zebraspin

Deze springspin heeft een lengte tot zeven millimeter en heeft een variabel zwart-wit getekend achterlijf en korte poten. De spin heeft vier grote, naar voren gerichte ogen. De andere vier ogen zijn meer naar achteren gericht en opzij ingeplant in het kopborststuk. Ze jaagt vooral op het zicht. Alvorens te springen, maakt de spin zich vast met een draad. De prooi wordt met een snelle sprong bemachtigd. Dat hij zelfs grotere tegenstanders niet vreest, bewijst onderstaand filmpje.

8. De Wolfspin

De familie van wolfspinnen komt wereldwijd voor, ook in Europa, al zijn ze in onze contreien een stuk kleiner. De giftige beet van een Australische wolfspin is niet dodelijk voor mensen, maar kan wel hevige pijn, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Wolfspinnen passen niet in het rijtje van de traditionele spinnen. Ze maken geen spinnenwebben en vangen hun prooi niet in een web. Net als wolven, jagen ze hun prooi op.

De eerste dagen nadat de eieren zijn uitgekomen draagt de moeder de jonge spinnen mee op de rug. Kijk maar eens naar onderstaande ‘moeder’.

9. De Vogelpoepspin

Deze spin heeft haar naam niet gestolen. In camouflage-outfit ziet ze er namelijk uit als… vogelpoep. Ze komen vooral voor in Zuidoost-Azië en ze doen niets anders dan de hele dag levenloos op dezelfde plek zitten wachten tot er een onwetende prooi passeert. Ze slagen er zelfs in dezelfde reuk te produceren als vogelpoep, wat andere insecten aantrekt.

10. De Veldtrechterspin

De veldtrechterspin ziet eruit als een gewone huisspin, maar ze zijn groter en hebben dikke, behaarde poten. Trechterspinnen maken een dicht geweven web met een tunnelvormige opening. In deze opening wacht de spin totdat een prooi het web raakt. De spin pakt de prooi en trekt zich weer terug in de tunnel. In de late zomer en herfst gaan de indrukwekkende, langpotige mannetjes op zoek naar een vrouwtje, en raken dan weleens gevangen in de badkuip of wastafel, waar ze door de gladde wanden niet uit kunnen ontsnappen.  Net zoals in je nachtmerries…

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."