Ons land telt intussen meer dan 100.000 gebruikers van de e-sigaret. De elektronische rookmachine is dus populairder dan ooit. Maar welke smaken worden het meest verkocht? Daarvoor gingen we te rade bij Maurice De Velder, CEO van Distrivaping, de enige Belgische groothandel.
 

Lemon Tart

Merk? Dinner Lady
Verhouding? 30PG/70VG
Smaakomschrijving? Meringue, citroen, gebak en room.
Land van herkomst? Verenigd Koninkrijk
Wat? De Lemon Tart van Dinner Lady is een premium e-liquid. Het product heeft de smaak van een – zoals de naam al doet vermoeden – citroentaart. Al proeft u bij inhalatie toch ook de smaak van frisse citroenpudding, afgewerkt met een smeuïge meringue, omgeven door een dun, krokant en boterachtig kruimeldeeg.

Felon 11

Merk? 11:11 Vape
Verhouding? 50PG/50VG
Smaakomschrijving? Tabak
Land van herkomst? Verenigd Koninkrijk
Wat? Een zachte tabaksmix die vaak gekozen wordt als instapproduct voor wie van een echte sigaret komt. Brightleaf Kentucky-tabak werd vermengd met tabak van Burley en Virginia voor een zoete en licht bittere, maar natuurlijke en volle smaak.

Groene Appel

Merk? FOG?
Verhouding? 70PG/30VG
Smaakomschrijving? Frisse, groene appel.
Land van herkomst? België
Wat? Fruitsmaken doen het goed in ons land. Ze smaken herkenbaar, fris en niet complex. De Groene Appel van het honderd procent Belgische FOG?! wordt – samen met andere fruitsmaken zoals sinaasappel, rode vruchten, limoen en aardbei – dan ook erg goed verkocht. Ook de meer exotische smaken (mango, meloen, passievrucht,…) zijn populair.

Tobacco Road

Merk? Whatafog?!
Verhouding? 50PG/50VG
Smaakomschrijving? Tabak
Land van herkomst? België
Wat? Belgisch premiummerk en dus een complexe smaak. Tobacco Road heeft een blonde tabaksmaak en US Blend. Er zijn ook twee mentholsmaken, één fruitsmaak en één snoepsmaak.

Bowden’s mate

Merk? Five Pawns
Verhouding? 50PG/50VG
Smaakomschrijving? Chocolade, verse munt, Franse vanille.
Land van herkomst? Californië
Wat? Premiummerk dat er goed verkoopt in de Verenigde Staten en ook hier zijn weg vindt. De smaak is gebaseerd op het afterdinner-pepermuntje. U proeft vooral chocolade, verscherpt door verse munt en verzacht door een toets van Franse vanille. Bowden’s Mate omschrijft zichzelf graag als verleidelijk en zacht met een verfrissende sprankellende noot.

Complètement givré

Merk? Laurent Baffie
Verhouding? 50PG/50VG
Smaakomschrijving? IJzige munt
Land van herkomst? Frankrijk
Wat? Vaping is enorm in populair in Frankrijk. De Franse producten zijn niet op een hand te tellen. Deze e-liquid met ijzige muntsmaak werd ontwikkeld door de bekende Franse komiek Laurent Baffie. Hij belooft u te laten rillen van genot. Al neemt u dat natuurlijk met een humoristisch korreltje zout.

El Chico

Merk? Liquideo Muertes
Verhouding? 20PG/80VG
Smaakomschrijving? Macaron, amandel.
Land van herkomst? Frankrijk
Wat? Wederom uit vapingland Frankrijk. Kon ook niet anders met die zachte en diepe macaron- en amandelsmaak. El Chico heeft een hoog VG-gehalte en staat dus garant voor een grote dampproductie.

De Engelse tuin

Merk? FUU
Verhouding? 50PG/50VG
Smaakomschrijving? Anijs, zoethout, menthol, rode vruchten, aardbei, snoep.
Land van herkomst? Frankrijk
Wat? De combinatiekoning onder de e-liquids. FUU belooft een smakenpallet van anijs, zoethout en vers geplukte rode vruchten in combinatie met een frisse hit van menthol en een dominante noot van aardbeisnoep. Een ideaal (en caloriearme!) vervanger voor echte snoep.

Gold Digger

Merk? Ben Northon
Verhouding? 50PG/50VG
Smaakomschrijving? Tabak
Land van herkomst? Frankrijk
Wat? Een concentraat voor tabakliefhebbers die op zoek zijn naar levendigheid en authenticiteit. U proeft subtiel amber en grip én de echte smaak van tabak. De hit is temperamentvol. Maar dat had u met een naam als Gold Digger wel verwacht.

Vortex

Merk? Tornado
Verhouding? 30PG/70VG
Smaakomschrijving? Pompelmoes, framboos, roze limonade.
Land van herkomst? Verenigd Koninkrijk
Wat? Fruitige frisdrankgevoelens met smaken van pompelmoes en framboos die resulteren in een verfrissende roze limonade. De wellicht meest zomerse e-liquid uit dit lijstje.

Wat is PG en wat is VG? En wat is een throat hit?

De basis van een e-liquid is Propyleen Glycol en/of Vegetable Glycerine. Deze twee vloeistoffen houden de nicotine en de smaakstoffen vast en maken dat de vloeistof bij verhitting omgezet wordt in damp die op sigarettenrook lijkt. Een e-vloeistof bevat één van de twee vloeistoffen, of beide.

PG is redelijk dun. Het zet zich minder vast op het verwarmingselement in je e-sigaret, zodat dat minder schoongemaakt moet worden én langer meegaat. Hoe meer PG uw e-liquid bevat, hoe zwaarder die zal binnenkomen: de zogenaamde throat hit, het gevoel van irritatie in de keel.

PG is smaak- en geurloos, zodat het de smaakstoffen niet beïnvloedt. Ongeveer één procent van de gebruikers is allergisch aan PG, met keelpijn of huiduitslag over het ganse lichaam tot gevolg. In dat geval moet u dus een e-liquid kiezen die honderd procent uit VG bestaat.

VG is, zoals de naam al doet vermoeden, een plantaardige emulsie. Het is iets dikker dan PG en vormt daardoor aanslag in uw e-sigaret. VG produceert veel meer damp, maar de throat hit is aanzienlijk minder sterk. VG is ietwat zoet, waardoor het de smaakstoffen beïnvloedt.

De ideale verhouding PG/ VG is dus een persoonlijke voorkeur, of hangt af van eventuele allergieën.

Gepubliceerd door Greg VR

* Censored *