Prachtige architectuur is niet meteen het eerste waaraan u denkt als we het over tankstations hebben. Eerder vuile toiletten, ongezonde en te dure producten. Om maar te zwijgen van al de verborgen glory holes.

Nochtans zitten hier en daar enkele verborgen pareltjes. Tot deze conclusie kwam de Engelse architectenwebsite DesignCurial. Ze bekeken grondig duizenden tankstations wereldwijd en gaven een score op gebied van voorzieningen, design, innovatie en in welke mate het station matcht met de omgeving.

De nummer één is een tankstation in Niemenharju in Finland dat u passeert op de E75. Niet enkel beschikt de plek over een uitgebreide winkel en een restaurant waar u bovengemiddeld lekker kunt eten, maar ook over een saunacomplex en een hotel.

Maar ook tankstations met originele concepten hebben de lijst gehaald. Zo is er het Amerikaanse POPS Arcadia naast Route 66. Dit gas station heeft zijn naam te danken aan de meer dan zevenhonderd frisdranken op de menukaart.

Tot grote verrassing haalde zelfs een pomp uit ons eigen landje de top tien, namelijk het Orival tankstation naast de E19. “A stop on a motorway can, like a terminal, become a place of culture,” aldus de lovende woorden van architect Philippe Samyn. Super…plus!

1

Image 1 of 14

Rest Area Niemenharju, Finland

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."