Wat is het eerste dat bij jou opkomt wanneer je denkt aan Finland?

Noorderlicht in Lapland? Bizarre wereldkampioenschappen? Nokia? Een ongezonde relatie met alcohol vanwege het gebrek aan zonlicht? Vis op je bord nog verser en lekkerder dan het accent van Sergio Herman?  Een werkweek van maar vier dagen?

Wel, dat kan allemaal het geval zijn, maar dat is niet waar ondergetekende meteen aan denkt. Ik had het namelijk tijdens mijn studententijd gewaagd om er met een Erasmusbeurs drie maanden te gaan vertoeven en dat terwijl ook lekker warme landen als Italië, Argentinië, Australië,… op de keuzelijst stonden.

Mijn medestudenten verklaarden me allemaal zot. “Wat ga je in hemelsnaam in dat koud en donker landje zoeken?”, hoorde ik vaak. Wel, ten eerste ik heb altijd een grote fascinatie gehad voor de ongerepte pracht van de Scandinavische natuur, en mijn teder huidje kan amper drie zonnestralen aan of ze staat al vol sproetjes.

Maar wie laatst lacht, lacht het best. In mijn geval een grijns tot achter mijn (rooie) oortjes. Want ik leerde dat Finland wel een heel warm land was, maar eerder op gebied van gastvrijheid, werksfeer en vriendschap.

Ook ging er elk weekend een hele nieuwe wereld voor mij open in de plaatselijke discotheken. Terwijl Finse mannen tijdens het uitgaan zich graag bezatten met appelcider aan de toog, stond er telkens een hele dansvloer klaar met vrouwelijk Fins schoon… maar niemand om hen aandacht te geven.

Als je dan als buitenlander – ook heeft-ie twee enorme linkerpoten – je ballen bij elkaar raapt om even een praatje te gaan slaan met deze wondermooie dames, tja… dan moet ik er geen tekeningetje bij maken zeker?

Maar laat me zeggen dat de Finse dames op gebied van schoonheid, humor, karakter en persoonlijkheid helemaal niet moeten onderdoen voor hun Scandinavische evenknieën.

Voor zij die dus twijfels hebben waar op Erasmus te gaan volgend schooljaar of eens een roadtrip willen ondernemen richting het noorden, misschien dat volgende tien dames je kunnen overtuigen? Of ze werkelijk de mooiste zijn uit een landje met 2,8 miljoen vrouwen weten we niet, maar ze zijn ieder geval wel de bekendsten.

Maak kennis met onze top tien ‘Fin’alisten.

10. Elina Tervo

De 34-jarige Elina Tervo is een Finse tv- en mediapersoonlijkheid. Maar voor ze een bekend kopje werd op tv, begon ze haar carrière als fitnessmodel. Ze studeerde zelfs af in een fitness Universiteit in Miami in 2010. En ja, zulke campussen bestaan echt. Daarna deed ze enkele fitnesswedstrijden met bijhorende bikini competitie. Ze won met de vingers in de neus de Miss Helsinki Contest in 2011.

9. Linnea Aaltonen

De 32-jarige Linnea Aaltonen verdient een hele alinea. Model, presentatrice, designer,…de hele reutemeteut dus. Ze won gemakkelijk in 2006 Miss Earth Finland en het jaar daarop Miss World Finland. Tegenwoordig ontwerpt ze kledij voor North Outdoor Merinovilla. Lekker warme pullen waar zelfs bepaalde virologen niet neen tegen kunnen zeggen. Daarnaast rapt ze nog de Finse pannen van het dak samen met rapper Timo Pieni Huijaus. Of ze ook net voor het optreden hem aankondigt met ‘Huijaus is in da house!’, weten we niet maar zij mag er in ieder geval zijn.

8. Anna Easteden

Ze komt uit een gezin van melkveehouders, maar een carrière als boerinnetje was niet weggelegd voor deze 43-jarige rosse vamp. Ze trok naar Hollywood om een semi-succesvolle actrice te worden. Daar werd ze een vast gezicht in de bekende soap Days of Our Lives en had ze rolletjes in Bones en Two and a Half Men

Daarnaast presenteert ze ook de Finse versie van het obstakel parcours WipeOut en levert ze ook nog humanitair werk om vluchtelingen een beter leven te geven. Een dame met een hart en naar ons hart.

7. Sara Chafak

De 30-jarige Sara Chafak mocht zich pas Miss Finland 2010 noemen nadat de echte winnares opgestapt was. Dat ze de titel echter niet gestolen heeft, bewijst ze vaak met overtuigende plaatjes op haar Instagram. Qua hobby’s scoren zingen, films kijken en voetbal hoog op haar lijstje. Maar ze is ook een bekend gezicht op vele pokertornooien. En ook intellectueel zit het snor, want ze heeft een diploma internationale marketing en economie aan de ‘Business School’ in Estland achter de kiezen. Eén van haar talenten is naar eigen zeggen haar “gevoel voor humor”. Helaas zijn de mooiste dromen steeds bedrog, want ene Tuomas Varesvuo heeft haar al opgeëist.

6. Pia Pakarinen

Weer een Miss Finland, maar deze keer van het jaar 2011. Daarna ging de 30-jarige Pia Pakarinen voluit voor een carrière als actrice en schrijfster. Omdat haar achternaam niet echt van de tong rolt, veranderde ze deze in Lamberg.  Haar belangrijkste wapenfeiten voor de camera zijn Rope TrickThe Quiet Hit and My Fair Dude.

Maar ze mocht ook al opdraven in een Superbowl reclamespotje van Mercedez-Benz. Ze is een fervente voorstander van meditatie en spiritualiteit. Ze voelt zich het best wanneer ze gewoon thuis mag zitten en genieten van de natuur van haar tuin. Dat zal nu geen probleem vormen.

5. Sara Puhto

De 23-jarige Sara is helemaal geen miss geweest, noch is ze een model of actrice. Waar blinkt ze dan wel in uit? Wel, in eerlijkheid en dat verdient een plek in deze lijst. Ze laat op haar Instagram-account ‘saggysara‘ zien dat de houding die je aanneemt alles bepalend kan zijn voor hoe je lichaam overkomt. Tot eind 2016 postte ze foto’s van hoe haar lichaam veranderde door het sporten, zoals we heel veel foto’s voorbij zien komen op Instagram. Het plaatsen van deze foto’s werd steeds minder een hobby voor haar. ‘Het voelde alsof ik niet de waarheid vertelde, want ik zag er zo niet 24 uur per dag uit,’ deelt Sara op haar Instagram. Dus besloot ze haar Instagram te gaan gebruiken om body positive-foto’s te plaatsen en ons de waarheid achter haar fitgirl-foto’s te onthullen.

4. Sabina Särkkä

Influencer, model, blogger en TV-persoonlijkheid, ons Sabina is het allemaal. Tevens is de 31-jarige schone ambassadrice voor de sportkledij Kari Traa. Ze houdt van buitenactiviteiten en avontuur, het geeft haar zowel fysiek en mentaal een boost. Ze krijgt ook niet genoeg van pasta en ze voelt zich het best in haar vel met minder make-up op en met iemand in haar buurt die grappig is. Spaghetti kokende komieken weten wat doen.

3. Sara La Fountain

Een vrouw die haar mannetje weet te staan in de keuken? Bestaat er nog iets meer aantrekkelijker? De 29-jarige Sara La Fountain is een energieke superchef, schrijver, televisiepresentatrice en food columniste. Sara is internationaal bekend voor haar TV-werk en boeken. Haar moeder is Fins en haar vader is Frans-Amerikaans.

Deze Finse dame maakt in haar programma Baking with Sara de lekkerste baksels maar ook hippe taartjes met allerlei superfoods. Een chocolate bark met gedroogde frambozen klinkt net zoals haar bedenkster: super sexy.

2. Janni Hussi

De beroepen influencer, blogger en model hebben we hier al veel zien passeren. Maar de 29-jarige blonde Janni Hussi slaagt er wel in deze allemaal te combineren met haar grootste passie: fitness. Haar atletisch uithoudingsvermogen leverde haar een tweede plaats op in de Finse versie van Expeditie Robinson. Momenteel houdt ze de Finnen fit in het ochtendprogramma Good Morning Finland. Ze is tevens auteur van vele succesvolle boeken die een gezonde levensstijl promoten.

En dan te bedenken dat de fitness koos als laatste redmiddel, want haar levensdroom was altijd voetbalster te worden op hoog niveau, maar een blessure aan de knieën gooide roet in het eten. Maar ze heeft bewezen dat je enkel een figuurlijk doel nodig hebt in het leven om te scoren.

1. Kiira Korpi 

De 32-jarige Kiira Korpi is een reden om fan te worden van het kunstschaatsen. Internationaal won ze driemaal een medaille bij de Europese kampioenschappen kunstschaatsen. In 2008 en 2011 behaalde ze haar hoogste positie bij de wereldkampioenschappen, ze werd beide keren negende. Ze nam tweemaal deel aan de Olympische Winterspelen, in 2006 werd ze 16e en in 2010 eindigde ze als 11e.

Haar landgenoten noemen haar Jääprinsessa wat Fins is voor ijsprinses, vanwege haar gelijkenis met Grace Kelly, voormalig prinses van Monaco. De internationale kunstschaats-website GoldenSkate.com heeft haar zelfs eens uitgeroepen tot mooiste vrouw op de schaatsbaan.

Daarnaast spreekt ze ook nog eens vloeiend Zweeds, Engels en Duits. Haar strak model heeft ze naast schaatsen ook te danken aan pilates en yoga.

Ons type vrouw dus waar je wel eens een scheve schaats mee wil rijden.

Lees ook:

Dit zijn de tien mooiste vrouwen uit Roemenië

Dit zijn de tien mooiste vrouwen uit Letland

Dit zijn de tien mooiste vrouwen uit Denemarken

Dit zijn de tien mooiste vrouwen uit Polen

Dit zijn de tien mooiste vrouwen uit Rusland

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."