Zaterdag kleurt de hemel rood boven Torhout. Hét West-Vlaamse dancefestival van het jaar Land of Love vindt daar dan plaats, voor de tweede keer ooit. Het festival is opgebouwd rond de vier natuurelementen: water, aarde, vuur en lucht. En dan heb je de gigantische main stage in de vorm van een immens kasteel nog. Op die laatste klepper tekent zaterdag een 21 jaar jonge knaap present: Lennert Wolfs.

Onlangs mocht de Genkse dance-dj zijn vierde single ‘Firestarter’ voorstellen bij MNM & consorten. Zaterdag etaleert hij zijn technische kunstjes voor 6.000 festivalgangers. Wolfs is al jarenlang resident dj in Carré, maar maakte ook al het mooie weer op Summerfestival, Laundry Day en – jawel – Tomorrowland. Hij draait vier à vijf keer per week. En nu is het buitenland ook al geïnteresseerd in hem. What gives?

Foto credit: Stefan Van Hooydonck

Vier à vijf optredens per week. Shows in China, Egypte, Duitsland, Nederland. Is dat niet enorm uitputtend?
LENNERT WOLFS: “Sowieso, maar ik leef voor de muziek, dus op dit moment doet mij dat nog niet de das om. Een David Guetta, bijvoorbeeld, wórdt geleefd. Die weet zelfs niet meer waar hij is op welk moment. Dan moet je wel ingrijpen, denk ik. Voorlopig heb ik er niet veel last van. Ik ben nog jong en energievol genoeg om ertegen te kunnen. En een bijkomend voordeel: ik drink geen alcohol.”

Waarom niet?
WOLFS: “Ik heb een hart- en longziekte waardoor het niet aan te raden is om te drinken. Maar ik zou sowieso niet te veel drinken, want drank kan een carrière kapotmaken. Ik heb al dronken toestanden gezien in de backstage die door grote dj’s niet geapprecieerd worden. Ik wil een goede indruk maken bij bekende dj’s die je kan tegenkomen, dus laat ik alcohol gewoonweg achterwege. Als je daadwerkelijk iets wil bereiken, moet je alles op alles zetten en stommiteiten onder invloed van alcohol of drugs zien te vermijden. Zo zie ik het althans.”

Hebben je gezondheidsproblemen ertoe bijgedragen dat je met zulke vastberadenheid op heel jonge leeftijd de dj-wereld bent ingestapt?
WOLFS: “Het heeft er zeker mee te maken. Mijn ouders hebben mij van kindsbeen af aangemoedigd om te gaan waar ik écht voor wil gaan. Ze hebben mij ook altijd gebracht en opgehaald toen ik vanaf mijn 15de elke week in Carré draaide. Ze hebben mij altijd gesteund in mijn keuze om volop voor dj te gaan. Je leeft uiteindelijk maar één keer. En ik kan gewoon niets anders. Echt niet.”

Hoezo?
WOLFS: “Ik was op school altijd de sukkel die op zijn computer zat in plaats van aan het voetballen was. Daarom werd ik ook altijd als laatste gekozen bij sportactiviteiten. In onze klas zaten twee Lennerts. Een andere en ik. De andere Lennert was de knappe guy die het ene vriendinnetje na het andere had en ik was de nerd die nooit iemand had. Maar nu liggen de kaarten anders. (lacht)

Heerlijk. Maar om even terug te komen op die vele optredens. Waar vind je dan nog de tijd om nummers te maken?
WOLFS: “Dat doe ik tussendoor. Ik zit voortdurend in die flow. Mijn hele leven staat in het teken van muziek. Ik doe niets anders. Mijn computer en ik all the way. Nummers schrijven, nieuwe platen opzoeken, tricks leren. Dat doe ik gewoon tussen de soep en de patatten, altijd en overal.”

En je vriendin kan daarmee leven?
WOLFS: “De ene dag al beter dan de andere. (lacht) Voor haar is het moeilijk omdat je heel hard leeft en vooral de hele tijd in functie van de muziek leeft. Met Kerstmis gaan eten bij de familie, dat gaat bijvoorbeeld niet. Met Nieuwjaarsdag ook niet, want ook dan moet ik tot ’s morgens vroeg draaien. Maar we zijn al zes jaar samen en voor haar is dat de normale gang van zaken. Ze kent ook alle mensen waarmee ik omga. Ze komt nooit meer mee omdat ze ondertussen wel weet hoe het in zijn werk gaat.”

Als je daadwerkelijk iets wil bereiken, moet je alles op alles zetten en stommiteiten onder invloed van alcohol of drugs zien te vermijden. Zo zie ik het althans.

Foto credit: Stefan Van Hooydonck

Populair in Las Vegas en Miami

Waar is het voor jou eigenlijk allemaal begonnen?
WOLFS: “Het was heel snel duidelijk dat ik geen gitaar kon spelen of kon zingen. Ik heb wel notenleer gevolgd in de muziekschool, maar ik vond dat wat te rechtlijnig. Als je iets fout speelt, is het fout. Bij dj’en heb je zoveel vrijheid en kun je alle kanten uit. Dat maakte het voor mij interessant. Vanaf mijn tien jaar experimenteerde ik dag in dag uit met draaien. Op mijn veertiende won ik een dj-contest op Pennenzakkenrock. In de jury zat toen Dimaro – een bekende, Belgische dance-dj; red. – en die heeft me toen in zijn agency opgenomen. Binnen het jaar stond ik op Summerfestival en Laundry Day. En op mijn vijftiende speelde ik voor het eerst in Carré. Vanaf toen mocht ik er elke week draaien, iets wat ik vandaag de dag nog steeds doe. Dat is echt een bepalend moment geweest voor mij. Nadien kwam daar nog Tomorrowland bij in 2017 en 2018, werd ik ook internationaal gevraagd en ben ik zelf platen beginnen uitbrengen.”

In je nieuwste track ‘Firestarter’ zingt niet de eerste de beste zangeres mee, hé?
WOLFS: “Nee, dat nummer wordt gezongen door Emy Perez. Ik kende haar zelf niet, maar toen ik haar discografie opzocht, las ik dat ze de backings heeft gedaan van onder andere Shakira en Enrique Iglesias. Ik kon mijn ogen niet geloven.”

Hoe heb je haar overtuigd om je nummer in te zingen?
WOLFS: “Zoals gewoonlijk had ik een beat en een track gemaakt, stuurde ik het door naar songwriters en hoopte ik dat iemand zou toehappen. Blijkbaar vond zij het goed genoeg om er aan mee te werken. Ze heeft er dan tekst op geschreven en het nummer ingezonden. Toen ik haar demo kreeg, was ik helemaal overdonderd. Ik dacht: ‘oké, ofwel moet ik nu heel veel geld betalen, ofwel is dit gewoon unreal’. En het tweede bleek waar. Ze ging meteen met alles akkoord. Emy is echt de chillste persoon waarmee ik ooit heb samengewerkt.”

Het nummer klinkt happy, maar er zit een doodserieuze boodschap in. Vertel eens?
WOLFS: “Het nummer gaat over onderdrukte mensen die voor zichzelf moeten opkomen, zoals transgenders en holebi’s. Als je de tekst leest, denk je: ‘wow, wat een zware tekst’, maar het is heel vrolijk gezongen. Ik heb er ook bewust voor gekozen om de videoclip luchtig te houden omdat het anders misschien te zwaar werd. Ik sta bekend als een happy guy en als ik dan ineens met zo’n beladen videoclip afkom, dan zou dat niet passen.”

De tracks maak je zelf. Doe je dat in een studio of gewoon thuis achter je laptop?
WOLFS: “Gewoon op mijn laptop. Dan speel ik met sample packs, zoek ik naar sounds en componeer ik een melodie. Meer heb je echt niet nodig. Je kunt een wereldhit maken met enkel en alleen een laptop. Martin Garrix heeft zijn nummer Animals ook gewoon gemaakt op de laptop, die dan ook nog een paar keer gecrasht is. Dat is net hetzelfde als een instrument spelen. Je hebt geen peperdure gitaar nodig om goed te spelen. Het gaat erom wát je doet en niet wát je hebt.”

Worden je nummers ook in het buitenland gedraaid?
WOLFS: “Ja. Mijn tracks worden gespeeld door onder andere Dimitri Vegas & Like Mike, Tiesto, Don Diablo en DJ Snake, dus dat gaat echt heel internationaal. Via Spotify kan je ook zien in welk land je platen gestreamd worden. Zo zag ik dat Firestarter in Denemarken en in Duitsland op plaats tien stond in de New Music Friday-lijst. Dat vind ik wel straf, want wat heb ik in hemelsnaam met Denemarken of Duitsland te maken? Met een ander nummer ging het zelfs nog verder. De populairste locatie van die track was Las Vegas, en op plaats twee stond Miami. Zo cool om te weten dat je platen ginder beluisterd worden.”

De meeste dj’s houden vast aan één stijl, terwijl ik meer van afwisseling
hou. Als ik de hele set lang op hetzelfde tempo en in dezelfde stijl moet
blijven, dan vind ik dat meestal saai.

Foto credit: Stefan Van Hooydonck

Scratchkoning

Wat mogen we ons voorstellen als we Lennert Wolfs zien draaien?
WOLFS: “Ik draai zowat alles. Open format. Mijn slogan is: ‘I can mix everything’. De meeste dj’s houden vast aan één stijl, terwijl ik meer van afwisseling hou. Als ik de hele set lang op hetzelfde tempo en in dezelfde stijl moet blijven, dan vind ik dat meestal saai. Dus ik draai er van alles tussen. Behalve schlagers, of zo.” (lacht)

Ik veronderstel dat je sets dan ook nooit vastliggen?
WOLFS: “Nooit. Ik kijk naar het publiek en speel daar op in. Je hebt dj’s die hun hele set voorbereiden of zelfs een volledige mixtape afspelen. Dan kan je geen magie creëren met je publiek. Ik hou ervan om toe te komen met een usb-stick met 10.000 platen op en dan zie ik wel. En als de platen die ik in elkaar wil mixen niet bij elkaar passen, dan doe ik wel een scratchtrucje dat voor een coole overgang zorgt. Ik ben vrij technisch in mijn dj-sets. Ik speel vaak met vier cd-spelers tegelijkertijd en improviseer dan met scratchen, hotcues, beat juggling, enzovoort. Daarmee probeer ik mij te onderscheiden van andere dj’s. Op dat gebied ben ik echt een nerd van hier tot in Tokio. Ik ben geobsedeerd door high tech. Daarom ben ik ook ambassadeur voor Pioneer DJ.”

Wat doe je dan precies voor Pioneer?
WOLFS: “Ik ben productspecialist voor Pioneer DJ. Ik ken al het dj-materiaal vanbuiten en heb al hun nieuwste producten thuis staan. Ik help andere dj’s in hun zoektocht naar het juiste materiaal. Dan kom ik bij hen thuis uitleg geven. Zo heb ik al sets samengesteld voor dj’s op de main stage van Tomorrowland. Maar ook dj’s van niet-commerciële genres heb ik al voortgeholpen. Dat zulke dj’s een commerciële dj respecteren, is wel uitzonderlijk. Dat komt mijn carrière alleen maar ten goede.”

Je kunt een wereldhit maken met enkel en alleen een laptop. Martin Garrix heeft ook zo zijn nummer Animals gemaakt.

Foto credit: Stefan Van Hooydonck


De main stage op Tomorrowland, is dat voor jou de ultieme droom?
WOLFS: “Natuurlijk wil je daar staan. Dat is de Champion’s League van de dj-scene. Mocht dat ooit lukken, dan zou dat de max zijn. Maar mijn ultieme doel is om op een stage te staan waar iedereen je kent en daadwerkelijk voor jou komt kijken.”

In China, bijvoorbeeld. Want daar mag je binnenkort gaan draaien?
WOLFS: “Ja, dat was een beetje vreemd in het begin. Ik kreeg een Chinese e-mail binnen. Meestal is dat dan een oma die overleden is en heel veel geld heeft nagelaten en dan moet je je bankrekeningnummer geven. (lacht) Maar deze keer vroeg iemand me of ik in zijn club wou komen spelen. Ik heb dat doorgestuurd naar mijn management en in het najaar speel ik daar twaalf shows op twee weken. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat geven.”

Land of love vindt plaats op 25 augustus vanaf 14u in Torhout. Tickets en info: http://www.landoflove.be

FOTOGRAFIE: Stefan Van Hooydonck
INTERVIEW en TEKST: Koen De Nef

Gepubliceerd door Koen De Nef

Levensgenieter, luisteraar en leergierigaard. Alles en/of niets. En nog: Sans la musique, la vie serait une erreur. Tot daar zijn Frans.