DNA liegt niet

Mannelijk DNA-spoor leidt naar een verrassende dader.

Drie maanden geleden ging de 18-jarige Priscilla naar het bal van de brandweer in het Franse dorpje Estagel. Rond twee uur ‘s nachts blijkt zij plotseling verdwenen te zijn. Omdat het meisje een lichte mentale achterstand had, maakte de familie zich ongerust. De politie zette een zoektocht in, maar die nacht vonden ze haar niet.

De volgende ochtend ontdekte men het half ontblote lichaam van de tiener op het plaatselijke kerkhof. Er waren aanwijzingen voor seksueel geweld, maar een verkrachting werd uitgesloten. Ze was met messteken om het leven gebracht. Op de plaats delict werden door het forensische team mannelijke DNA-sporen gevonden. Een eerste check door het DNA-archief gaf echter geen match.

Het anders zo rustige dorp was in shock. De politie ging er van uit dat de dader aanwezig moest zijn geweest op bal van de brandweer. Systematisch werden één voor één alle  mannen van het dorp ondervraagd. Aan de hand van die verhoren, werd een verdachtenlijst opgesteld. Het klassieke speurwerk eindigde hier echter omdat er niet één van de mannen een motief, laat staan de kenmerken leek te hebben om de dader te kunnen zijn.

De politie riep de hulp in van het Franse politielab en nam van alle mannen een DNA-staal. De verbazing was groot toen er een match volgde die leidde naar een tiener uit het dorp. Zonder het wetenschappelijke bewijs zou niemand in de richting van de jonge man hebben gewezen. De familie van het meisje kende de man. Hij had zelfs meegelopen in de mars ter ere van Priscilla. Estagel was in shock dat de moordenaar gewoon uit hun eigen dorp bleek te komen.

De jongeman werd gisteren beschuldigd van vrijwillige doodslag. De aanklacht kreeg een extra bezwarend element omdat het slachtoffer een mentale achterstand had en zij voor de Franse wet als een ‘kwestbaar persoon’ wordt beschouwd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More