“Ik verdien de Nobelprijs.”

 

Goed nieuws voor de Amerikaanse president Trump, want het Nobelcomité geeft Trump gratis extra kruit voor zijn verkiezingscampagne. Volgens zijn uitdager, Joe Biden,is Trump niet meer dan een onbekwame bruut die bevolkingsgroepen tegen mekaar opzet en kiest voor het conflict in plaats van voor de verzoening. Maar in Oslo zien ze dat anders. Zij zijn van oordel dat Trump zich verdienstelijk heeft gemaakt bij de bevordering van de vrede, met name door zijn aanpak in de vredesgesprekken tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Vorig jaar werd Trump ook al genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, toen voor zijn inspanningen tijdens de vredesgesprekken met Noord-Korea. Maar het werd niets, de vredesprijs ging naar de premier van Ethiopië Abiy Ahmed.

Trump liet zich eerder nogal laatdunkend uit over de Nobelprijs. “Ik denk dat ik de Nobelprijs zou kunnen krijgen voor een heleboel dingen” , zei Trump in zijn bescheiden taal. “Als ze hem op een eerlijke manier zouden uitreiken, iets wat ze niet doen. Ze gaven Obama er meteen eentje toen hij president werd, en hij had geen idee waarom hij dit had gekregen.”