Het ‘griepje’ krijgt plotseling voorrang in de VS.

Door het afkondigen van de noodtoestand, kunnen er meer federale middelen worden vrijgemaakt om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken. Nog niet zo lang geleden deed Trump corona af als een griepje en fake news, nu sluit hij niet alleen de grenzen, maar kondigt hij ook de noodtoestand af.

“Nationale noodtoestand, twee erg grote woorden”, zei Trump en kondigde extra hulp aan voor lokale- en staatsoverheden en de inbreng van 500.000 extra testkits. Trump zou Trump niet zijn als hij niet meteen in de overtreffende trap zou gaan: “Over een maand zullen we er vijf miljoen hebben, maar ik betwijfel dat we er zoveel nodig zullen hebben.”

Het zou kunnen dat hij zelf een test nodig heeft, want Trump is met drie mensen in contact gekomen die nu besmet blijken te zijn. Naar goede gewoonte maakt de clown zich daar niet druk om en liegt er lustig op los. Hij beweert die mensen niet eens te kennen. Ook over de landelijke website van Google die mensen helpt beoordelen of ze een coronatest nodig hebben, stond Trump uit zijn nek te lullen. Een medewerker van het Witte huis mocht met een flowchart zwaaien om aan te tonen dat gebruikers binnen enkele minuten zouden weten of ze een test nodig hebben, om daarna bij een drive-in locatie de test te kunnen afnemen.

Maar Google liet meteen weten dat zo’n website nog helemaal niet ontwikkeld is.

“De komende acht weken zijn cruciaal om het virus te verslaan”, aldus Trump. “De komende weken zullen alle Amerikanen offers moeten brengen voor beterschap op lange termijn.”

Vreemd genoeg reageerden de aandelenbeurzen in New York positief op de aankondigingen van het Amerikaanse opperhoofd. Wall Street boekte de sterkste dagwinst van de S&P 500 sinds oktober 2008.