‘Door N-VA is dit land niet te besturen.’

Mathias De Clercq (Open Vld) beschuldigt N-VA van sabotage.

 

Mathias De Clercq – de burgemeester van de stad Gent die zich profileert als progressief – toont zich in een interview met De Zondag als een politicus old school: roepen vanop veilige heuveltjes en meedraaien met de wind van de dag. De Gentse liberaal laat zich in het interview behoorlijk denigrerend uit over N-VA. Een beetje vreemd voor iemand van een partij met wie die N-VA ministerposten deelt in het Vlaams Parlement.

De Clercq wil alleen nog verder met positieve partijen die het land vooruit willen helpen, die zichzelf kunnen overstijgen en die dúrven hervormen. “Weg van het negativisme en weg van de angst. Dat zijn geen holle woorden”, aldus De Clercq. “Ik vind het als politicus én als burger belangrijk om te spreken. Zwijgen is geen optie meer. Meer dan ooit moeten we waarschuwen voor de gevaarlijke kanten van N-VA en voor de ronduit verwerpelijke kanten van Vlaams Belang.”

Het wankele clubje van Vivaldi is volgen De Clercq het enige wapen tegen wat hij de “perfide strategie” van rechts noemt. “Het is daarom dat er snel een krachtige Vivaldi-ploeg moet komen met een positief project voor dit land. Dat zou het beste antwoord zijn op de extremistische partijen. Dan wil ik wel eens zien of N-VA en Vlaams Belang een meerderheid gaan halen in 2024. Als het Vivaldi-project lukt, dan gaan de Vivaldi-partijen winnen. Ik geloof erin. Ik voel dat de zeven partijen wíllen. Dat is zo belangrijk. Het is niet van moeten, het is van wíllen.”

Het ziet ernaar uit dat ze in het Vlaams parlement nog eens met mekaar zullen moeten praten. Het lijkt erop dat de neuzen niet helemaal dezelfde richting uitwijzen. Al ziet De Clercq daar geen enkel probleem. “Dat is politiek.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More